2 minuters lästid 23 apr. 2024
Digitalt möte

Förslag på sänkt ersättningsnivå för expertskatt

Av Andreas Bråthe

Chef och partner på avdelningen för skatteteknik, omvandling och skatt, EY Sverige

Skattejurist och certifierad skatterådgivare. Ledande inom området global rörlighet samt inom skatteteknik och transformation.

2 minuters lästid 23 apr. 2024
Relaterade ämnen Tax

Nytt förslag om sänkt ersättningsnivå för att få expertskatt. Ersättningsnivån sänks från två till ett och ett halvt prisbasbelopp.

Regeringen lämnade den 22 april ett antal skatteförslag till remiss inför höstbudgeten, bland annat ett om sänkt ersättningsnivå för expertskatt. Den nuvarande nivån anses vara för hög i förhållande till andra länders nivåer. Det är bland annat de senaste årens höga inflation som har bidragit till att ersättningsnivån stigit snabbare än lönerna i samhället. För att ge svenska företag bättre förutsättningar för att kunna attrahera och behålla internationell nyckelkompetens och gynna svensk konkurrenskraft har regeringen tagit fram detta förslag. 

Nuvarande ersättningsnivå

Expertskattereglerna innebär att utländska experter, forskare eller andra nyckelpersoner ges viss skattelättnad i Sverige under förutsättning att de uppfyller vissa formella krav samt vissa kvalifikationer. Skattelättnaden består bland annat i att 25% av lön och förmåner undantas från beskattning och arbetsgivaravgifter. Skattelättnaden gäller under längst 7 år (tidigare 5 år).

Kvalifikationsvillkoren ska alltid anses vara uppfyllda för anställda vars lön och annan ersättning för arbetet i Sverige per månad överstiger två gånger prisbasbeloppet för det kalenderår då arbetet påbörjas. Denna s.k. beloppsregel infördes den 1 januari 2012 och innebär att en arbetstagare som har en ersättning som överstiger nämnda nivå alltid ska ges skattelättnad utan att det görs någon prövning av arbetstagarens kvalifikationer. 

För att under 2024 beviljas expertskatt på grund av ersättningsnivån krävs att lönen inkl. förmåner varje månad överstiger två gånger prisbasbeloppet om 57 300 kr. Det innebär att lönen varje månad måste uppgå till minst 114 601 kr eftersom prisbasbeloppet för 2024 är 57 300 kr. 

Förslagen ersättningsnivå

Regeringen har föreslagit en sänkning av ersättningsnivån till en och en halv gånger prisbasbeloppet. Hade förslaget gällt under 2024 skulle det ha inneburit att lön minst måste uppgå till 85 951 kr istället för 114 601 kr. För inkomståret 2025 beräknar regeringen att prisbasbeloppet kommer att uppgå till omkring 59 000 kr. En månadslön om minst 88 501 kr skulle då ge möjlighet till expertskatt för arbete som påbörjas under år 2025. Denna nivå anses av regeringen överensstämma bättre med den ersättningsnivå som gäller för expertskatt i andra länder. 

Det är dock inte helt klart om detta och övriga skatteförslag, t.ex om förstärkt jobbkskatteavdrag, kommer att vara med i budgetpropositionen för 2025. Detta beror på hur det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet kommer att se ut samt de överläggningar som kommer att föras i det slutliga arbetet med budgetpropositionen.

I det fall förslaget om sänkt ersättningsnivå kommer med i höstens budgetproposition kommer den nya bestämmelsen föreslås att träda i kraft den 1 januari 2025 och tillämpas första gången för arbete i Sverige som påbörjas efter den 31 december 2024.

Författare: 
  • Cecilia Arrhenius, Senior Manager, Internationell individbeskattning och socialförsäkring, 070-290 13 34
  • Andreas Bråthe, Partner, Internationell individbeskattning och socialförsäkring, 073-397 24 33 

Summering

EY Tax & Law har kompetens och erfarenhet inom samtliga skatteområden, men även i invandringsfrågor och inom juridik såsom arbetsrätt, fastighetsrätt, bolagsrätt och företagsöverlåtelser. Registrera dig här om du vill prenumerera på våra nyhetsartiklar.

Om artikeln

Av Andreas Bråthe

Chef och partner på avdelningen för skatteteknik, omvandling och skatt, EY Sverige

Skattejurist och certifierad skatterådgivare. Ledande inom området global rörlighet samt inom skatteteknik och transformation.

Related topics Tax