Drivkraft

Ange ditt sökord

2010/04/14

2 min

Ägare av karensbolag riskerar tjänstebeskattning

Många fåmansföretagare har flyttat kapital från aktiva verksamheter till fristående bolag, så kallade karensbolag (även kallade kassabolag eller 5/25-bolag). Efter fem år har företagaren kunnat ta ut medel till en låg beskattning – 25 procent i stället för 58 procent.

I förra veckan avgjorde Regeringsrätten fem förhandsbesked som handlar om begreppet kvalificerade aktier och hur bestämmelsen ”samma eller likartad verksamhet” ska tolkas. Frågan är i vilka situationer en aktiv verksamhet i ett fåmansbolag ”smittar” så att aktier i ett annat aktiebolag blir kvalificerade.

Regeringsrätten gör samma bedömning som Skatterättsnämnden. Det innebär att aktierna i vissa bolag inte kommer att bli okvalificerade efter fem år. Orsaken är att aktierna smittas av den verksamhet ägaren eller närstående bedriver i ett annat bolag så länge han har kvar detta bolag.

Ett exempel som träffas av rättsfallen är ett generationsskifte där den tidigare ägaren skapat ett kassabolag med hjälp av likviditet i verksamhetsbolaget. Därefter har ägaren skänkt aktierna i verksamhetsbolaget till sina barn som ska fortsätta bedriva verksamheten.

Det är oklart om bestämmelserna kan kringgås genom att lägga in ett indirekt ägande för att undvika smitta. Regeringsrätten valde att inte behandla frågan om skatteflykt då de ansåg att förutsättningarna inte var helt klargjorda.

Vi har tidigare skrivit om Skatterättsnämndens förhandsbesked i nr 2/2009 av nyhetsbrevet Skatter.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev