
Italiensk passion i svenska kök
Det började med en passionerad kärlek till olivolja och en generalagentur för ett känt pastamärke. Fyrtio år senare är Fernando Di Luca en av Sveriges mest kända matprofiler i och med grundandet av Zeta. Tillsammans med entreprenörer runtom i Sverige bidrar familjen Di Luca till ett bättre samhälle genom att driva företag som skapar nya möjligheter och tillväxt.
Namn: Christian Di Luca
Ort: Stockholm
Företag: Gruppo Di Luca (med Di Luca & Di Luca AB, Dine Food AB och Enjoy Wine & Spirits AB)
Bransch: Livsmedel.
Antal anställda: ca 50
Omsättning: ca 1 020 Mkr för hela koncernen, fördelat på ca 410 Mkr Di Luca & Di Luca AB, 225 Mkr Dine Food AB, och 385 Mkr Enjoy Wine & Spirits AB.
Hur statade er resa/karriär?
Företaget:
Min pappa, Fernando Di Luca, började verksamheten 1971 med att importera matoljor från Italien. 1974 lanserade han sin första olivolja och började samma år som generalagent för Barilla (pasta). Pasta blev snabbt den dominerande delen av företagets verksamhet. Zeta (med bland annat olivolja, vinäger, oliver, antipasti, bönor, pasta och parmesan) tog rejäl fart i slutet av 90-talet då konsumtionen av olivolja ökade och vi blev av med agenturen för Barilla. Först då kunde vi ägna full tid åt att utveckla Zeta.
Personligen:
Jag började i företaget 1996, som försäljnings- och marknadschef. Dessförinnan hade jag jobbat i två år som säljare på det säljbolag vi anlitar än idag. Jag arbetade med Di Luca & Di Luca fram till 2003 då vi köpte Dine Food AB. Sedan dess har jag arbetat som produkt-, marknads- och försäljningschef och delvis som vd, med fokus på Dine Food 2003-2009. Idag är jag koncernchef för Gruppo Di Luca.
Var hämtar du inspiration från?
Från barn och familj, kunder och konkurrenter.
Vilka är de största utmaningarna ni står inför?
Att lyfta medelhavsmaten till en ny nivå. Att fusionera våra två matbolag (Dine Food och Di Luca & Di Luca) på ett så friktionsfritt sätt som möjligt. Med en ny gemensam organisation kan vi snabbt lyfta företaget till en ny och ännu starkare nivå.
Vad är det bästa respektive sämsta med att vara entreprenör?
Det bästa är friheten och möjligheten att vara med och påverka. Att själv kunna skapa förutsättningar för nöje och glädje på arbetet.
Det är svårt att ibland få balans mellan jobbet och det privata. Ibland blir jobbet för roligt och engagerande.
Hur har ni resonerat kring och arbetat med generationsväxling?
Det har varit en välplanerad process som pågått under lång tid. Rent ägarmässigt har vi barn blivit delägare tidigt. Arbetsmässigt har vi sakta och säkert arbetat oss in och upp till mer ansvar, hela tiden med vägledning och engagemang från vår pappa.
Tre tips till andra entreprenörer
Tro på dina idéer!
Var övertygad men inte övermodig, verklighetsförankring är nödvändigt.
Har roligt med och på jobbet!
Hur kan du utveckla ditt företag?
Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.
Relaterade artiklar

“Stick to your guns and don´t give up”
Barbara Bergström är kvinnan bakom Internationella engelska skolan. 2013 fick hon ta emot Entrepreneur Of The Years kategoripris Årets kvinnliga stjärnskott. En uppmaning från Barabara till andra entreprenörer är att hålla fast vid sina idéer och aldrig ge upp.
- Entrepreneur Of The Year • 2014/05/22
- 3 min

Så blir företaget globalt – lär av andra
Det danska företaget Widex har växt från att vara ett litet familjeföretag till att ha verksamhet i 100 länder.
- entreprenörer • 2010/12/29
- 2 min

Våga vara entreprenör
En utbredd föreställning är att man föds till entreprenör, men så enkelt är det sällan. De flesta framhåller den erfarenhet de skaffat sig genom utbildning och arbete i mer traditionella företagsmiljöer som mest betydelsefull för sina framgångar.
- entreprenörer • 2011/10/28
- 3 min
Välkommen till Drivkraft