Drivkraft

Ange ditt sökord

2011/03/30

2 min

Inte riskfritt med etablering på tillväxtmarknader

Tillväxtekonomierna dominerar den globala tillväxten. Medan många rika länder fortfarande befinner sig i en recession, är återhämtningen på tillväxtmarknaderna varken preliminär eller långt borta – den är robust och började för flera månader sedan. I och med att de belånade OECD-ekonomierna förväntas återhämta sig långsamt de kommande åren, gör en lyckad etablering på tillväxtmarknaderna till ett strategiskt imperativ för många stora företag.

Självklart är det lättare att ta marknadsandelar när en marknad är under tillväxt, jämfört med när den är mogen. Och det finns i dag många möjligheter till förvärv exempelvis i form av företag som drabbats av finanskrisen. Men de strategiska riskerna associerade till tillväxtmarknaderna är fortsatt höga. Riskerna omfattar också vilken påverkan tillväxtekonomiernas kommer att ha på mogna marknader. De strategiska utmaningarna som finns på dessa växande marknader har gjort att de snabbt klättrat upp på listan över risker som Ernst & Young varje år sammanställer.

För att hantera dessa risker och öka chanserna till framgång vid en etablering på tillväxtmarknaderna, tänk på:

1) Bygg relationer i förväg. Företag som spenderar mycket tid tidigt i processen med att planera och bygga relationer med lagstiftare, potentiella partner och andra marknadsaktörer tar ofta bättre beslut om investeringar och presterar ett bättre resultat.
2) Hitta en bättre balans. Företag behöver hitta den rätta balansen mellan den egna expertisen och lokal kunskap. Detta behöver man ta hänsyn från fall till fall. Erfarenhet säger att företag generellt sett har varit mer framgångsrika när de stödjer den lokala ledningen i stället för att ta in sina egna experter.
3) Håll ut i kärva tider. Det lönar sig att stå kvar även när det blåser hårt. Det visar också aktörerna på marknaden att man är seriös i sin satsning.

Läs mer i rapporten “The Ernst & Young Business Risk Report 2010: The top 10 risks for business. A sector-wide view of the risks facing businesses across the globe”.
Ladda ner som pdf.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev