Drivkraft

Ange ditt sökord

2011/06/15

3 min

Dags för generationsskifte – förberedd eller livrädd?

Som egenföretagare bör du i god tid börja fundera på vad som ska ske med ditt företag när du inte längre vill driva det vidare.

Kanske vill du ägna dig åt något annat, trappa ner och njuta av livet, utveckla det där fritidsintresset som fått stå tillbaka så länge eller resa jorden runt. Oavsett anledning så är det väldigt viktigt att inleda ett ägarskifte i god tid. Detta påpekas flitigt av rådgivare och specialister men ändå är det väldigt få företagare som agerar på det viset. Att släppa ett livsverk vidare till nästa generation eller till en extern köpare kan vara tungt på flera olika plan men att vara väl förberedd är bra för såväl ekonomi som nattsömn.

Enligt en undersökning som Företagarna genomförde i mars 2011, ”Hur klarar företagen generationsväxlingen?”, står närmare 25 procent av svenska företag med max 49 anställda inför ett ägarskifte de kommande fem åren. Av dessa vill var tredje lämna över till en familjemedlem, drygt var tredje önskar sälja externt och för vart tionde bolag blir det troligt att det blir fråga om nedläggning.

Hur klarar företagen generationsväxlingen?
Möjligheter till ett lyckat ägarskifte ökar med ett helhetsperspektiv på ägarsituation, fortsatt drift och aktuella skatteregler. Även om arvs- och gåvoskatten har avskaffats kvarstår några av de svåraste frågorna: vem är det som ska ta över, hur ska det skiftet gå till och hur tryggar du din ekonomi efter pensionen?

Minst ett år tar det att förbereda ett generationsskifte men det är bra att börja planera så långt som fem år i förväg.

Några saker att tänka på inför ett kommande ägarskifte:

 • Vänta inte för länge med att sälja eller överlåta företaget. Det är en ofta en fördel om du kan vara kvar en tid i företaget som anställd för att överlåta kunskap och kontakter. En extern köpare kanske kräver att du ska arbeta vidare en viss tid i företaget.
 • Vad vill du ha ut av ägarskiftet? Vilka visioner har du? Sätt upp konkreta mål och jobba mot dem.
 • Fundera på hur du ska försörja dig i framtiden.
 • Förbered skiftet i så god tid som möjligt.
 • Om ett av dina barn ska ta över, se till så att övriga barn kompenseras. Kanske kan syskon driva företaget vidare tillsammans.
 • Skaffa en oberoende värdering av företaget.
 • Se till att det är ordning och reda i företaget, se över strukturen så att den är lättöverskådlig för kommande ägare.
 • Tänk igenom vad du vill göra med pengarna efter försäljningen.
 • Anlita en extern rådgivare som kan processen.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

  Kontakt

  Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

   Nyhetsbrev