Drivkraft

Ange ditt sökord

2011/09/09

2 min

Stark likviditet ger handlingsfrihet

Likviditeten i företaget kan variera en del, men du vinner på att ha en god likviditet. Du får ökad handlingsfrihet, enklare att planera verksamheten och bättre förutsättningar att ta tillvara på intressanta affärsmöjligheter som dyker upp.

Om du har ett företag med hög tillväxt och goda resultat ska du förstås vara nöjd med det. Men likviditeten kan ändå vara dålig och det är något som du bör se till att ändra på.

– Gör en ordentlig genomgång av företagets in- och utbetalningar 12 månader tillbaka i tiden samt upprätta därefter en likviditetsbudget. Då ökar företagets beredskap för att hantera perioder av lägre likviditet, säger Greger Albert, specialist på ekonomistyrning vid EY och fortsätter:

– Genom att ta kontroll över betalningsströmmarna så har ni också tagit första steget mot att faktiskt stärka likviditeten.

Det finns många sätt att förbättra likviditeten. Här följer några förslag:

 • Fakturera så snabbt som möjligt. Du kanske kan delfakturera större arbeten?
 • Vad har du för betalningsvillkor? Du kanske kan korta ner antalet dagar? Skicka alltid betalningspåminnelse direkt efter förfallodatum så minskar du risken för kundförluster.
 • Var förberedd om dina kunder/leverantörer föreslår nya betalningsvillkor. Var inte rädd för att ta en diskussion om möjligheten att ha samma villkor i hela kedjan. Se framförallt till att inte just du och ditt företag blir sittande med ”Svarte Petter”.
 • Är din faktura bra utformad? Tydlighet är viktigt.
 • Gör en genomgång av din process för betalningspåminnelser och krav, kanske kan den bli mer effektiv?
 • Gå igenom företagets kundfordringar och skicka ut eventuella betalningspåminnelser. Särskilt i semestertider är det lätt att fakturor blir liggande.
 • Stäm av så att du betalar rätt skatt genom att kolla F-skattsedeln.

Om du står inför nyinvesteringar kan du överväga att leasa istället för att köpa. Det är ett sätt att minska kapitalbindningen i företaget.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

  Kontakt

  Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

   Nyhetsbrev