
Välj räkenskapsår som passar din verksamhet
Du som driver aktiebolag kan välja att ha ett brutet räkenskapsår. När har ditt företag sin högsäsong? Det kan vara lämpligt att avsluta räkenskapsåret med den perioden.
Ett räkenskapsår kan inledas vilken månad som helst under året. Det räknas från första dagen i valfri månad och avslutas 12 månader senare.
Välj inte kalenderår av ren slentrian utan rådgör gärna med en specialist innan du bestämmer dig. Och kom ihåg att alla företag inom en koncern måste ha samma räkenskapsår.
De flesta revisorer har redan många kunder med kalenderår och om du väljer en annan period så kan du sannolikt få en något snabbare granskning av årsredovisningen.
När du startar din verksamhet får räkenskapsåret vara längre eller kortare än tolv månader. Dock får ett räkenskapsår inte vara längre än 18 månader. Startar du exempelvis verksamheten någon gång efter 1 juli så kan du välja mellan att avsluta det första räkenskapsåret 31 december samma år eller att förlänga räkenskapsåret och avsluta det 31 december nästa år.
Även när man byter räkenskapsår kan man förlänga eller förkorta räkenskapsåret. För att byta räkenskapsår från kalenderår till ett brutet räkenskapsår krävs tillstånd från Skatteverket. Det krävs goda skäl för att få byta räkenskapsår till ett brutet. Det kan vara anpassning till en koncernstandard, säsongsskäl eller av andra skäl som är relevanta. För att byta från ett brutet räkenskapsår till ett kalenderår krävs inte något tillstånd.
Ett brutet räkenskapsår ger inga möjligheter till uppskov av deklarationen. I dag ska alla lämna in den i maj, och alla bolag ska lämna in en årsredovisning inom sex månader efter räkenskapsårets avslutande. Däremot kan ett byte från kalenderår till ett brutet räkenskapsår innebära att bolaget ”hoppar” över en taxering med dagens regler.
Hur kan du utveckla ditt företag?
Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.
Relaterade artiklar

Deklarationstips
Några tips inför bolagsdeklarationen för taxeringsåret 2011.
- deklaration • 2011/05/10
- 4 min

5 saker att tänka på vid den privata inkomstdeklarationen
Snart skickar Skatteverket ut inkomstdeklarationerna för beskattningsåret 2017. Det finns många saker att tänka på när deklarationen ska lämnas in, både vad gäller vilka inkomster som ska tas upp och vilka avdrag man har rätt till. Nedan följer exempel på några områden som kan vara viktiga att tänka på när du upprättar din inkomstdeklaration.
- avdrag • 2018/02/28
- 8 min
5 saker att tänka på vid deklarationen
Det finns många saker att tänka på när inkomstdeklarationen ska lämnas in. Du ska till exempel kontrollera att de förtryckta uppgifterna stämmer, att du har gjort de avdrag du har rätt till och att du använder eventuella vinster och förluster på ett bra sätt. Nedan följer ytterligare några saker som kan vara aktuella i samband med deklarationen 2017.
- deklaration • 2017/04/27
- 6 min
Välkommen till Drivkraft