Drivkraft

Ange ditt sökord

Ett livsverk byggt av kort

Erik Arpi har varit entreprenör och egen företagare i hela sitt liv. I början av året blev han utsedd till Sveriges främsta entreprenör i Stockholm stadshus, efter att ha vunnit den regionala finalen i Västerås.

Erik Arpi beskriver sig själv som bångstyrig och envis. Kanske var det därför han valde att starta eget företag i stället för att ta anställning efter sin civilekonomexamen. Erik Arpi hade fått en idé om att han skulle trycka upp och sälja posters, efter att ha sett personer som sålde affischer på gatan.
– Det var precis när offsettekniken började utvecklas och man kunde trycka affischer billigt. Jag hade en bekant som tecknade troll och jag frågade om jag fick använda motiven mot en ersättning. För mina sista 300 kronor köpte jag bensin och körde till Stockholm för att sälja in min idé.

Förvånad vinnare
1969 grundades företaget Pictura, som fortsatte med posters ett tag, men ganska snart kom Erik Arpi in på det som skulle bli den huvudsakliga inriktningen, nämligen kort av olika slag. I dag finns Pictura representerat i sex länder genom systerbolag inom Pictura-gruppen, och i ytterligare sju länder genom delägda bolag. Företaget är Skandinaviens största leverantör av gratulationskort till detaljhandeln.

Denna framgångsrika utveckling ledde till att Erik Arpi nominerades till utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year. Han njöt av tillställningen och en god middag när han ropades upp på scenen i Stockholms stadshus. Han blev då väldigt överraskad.
– Jag visste precis vem som skulle vinna och med vilken motivering, så när mitt namn ropades upp blev jag mycket förvånad. Det var oerhört roligt för mig och för hela företaget, det är ju ingen ”one man show”, det här.

Träffade entreprenörer från hela världen
Vinsten i Sverige ledde till att Erik Arpi och hans hustru flög ner till Monte Carlo i början av juni för att medverka vid den internationella finalen. Han vann inte, men är ändå mycket nöjd.
– Arrangemanget var helt fantastiskt! Vi flögs in till Monte Carlo i helikopter och bodde på ett hotell med utsikt över Monte Carlos hamn. Vi blev så väl omhändertagna och kände oss som stjärnor hela helgen. Framför allt var det spännande att träffa de andra entreprenörerna från hela världen. Umgänget var mycket lättsamt. Man gick bara fram till varandra och frågade: vad gör du? Att det var oljeborrare och bankirer med en omsättning på flera miljarder dollar var inget som märktes, alla var på samma nivå och kunde diskutera sina erfarenheter.

Erik Arpi har några funderingar kring hur det är att vara entreprenör.
– Håll koll på likviditeten och försök att inte bli för beroende av utomstående. Måste du ta lån så ta lån i banken, men blanda inte in riskkapitalister om du ville utveckla företaget i din egen takt, med dina idéer. Det kan kosta dig din frihet! En ny produkt eller tjänst kan ta tid att utveckla och min erfarenhet är att riskkapitalister inte vill vänta för länge.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev