Drivkraft

Ange ditt sökord

2014/11/06

5 min

Franchise – ett populärt sätt att driva företag

Franchise är en företagsform som växer. Men hur fungerar det egentligen? Vilket ansvar och vilka skyldigheter har den enskilda företagaren? Här får du hjälp att reda ut begreppen.

Franchise är ett sätt att starta företag utan att börja helt från början. Som franchisetagare äger man sitt företag, samtidigt som man är del i ett större nätverk, exempelvis en affärskedja, och kan dra nytta av ett redan etablerat varumärke.

Idén med franchise är att ett väl beprövat och lönsamt affärskoncept återanvänds av en rad egenföretagare. Meningen är att kunderna ska uppleva det som att alla enheter är ett och samma företag. Därför ställs höga krav på enhetlighet, exempelvis i butikernas utformning, servicenivå och marknadsföring.

Franchisegivaren och franchisetagaren har en överenskommelse, som styrs av ett avtal. Ofta betalar franchisetagaren ett engångsbelopp vid starten, samt en löpande avgift som ofta baseras på omsättningen. Franchiseavtalet kan se ut på många olika sätt och är ofta komplicerade, så det gäller att vara påläst.

Som franchisetagare driver du ditt eget företag. Du hyr affärskonceptet, och är både juridiskt och ägarmässigt oberoende från ägaren. Du sköter själv om kundkontakter och försäljning, anställer medarbetare, och har ansvar för att leda verksamheten på bästa sätt.

Du kan däremot räkna med att få lite draghjälp. Inköp och marknadsföring sker ofta centralt, och franchisegivaren ska se till att hålla sortimentet aktuellt, söka efter nya leverantörer och stå med centrallager, vilket gör att du kan få nya leveranser snabbt. Dessutom erbjuds franchisetagaren stöd och utbildning – något som kan vara mycket värt för den som just startat sitt eget företag.

Franchisegivarens uppgifter:

Sköta om leverantörskontakter, söka efter nya leverantörer vid behov
Hålla sortimentet aktuellt
Ansvara för marknadsföring, särskilt på riksnivå
Ta fram eventuella kataloger
Stå med centrallager
Ge stöd och utbildning till franchisetagaren och ev. personal

Franchisetagarens uppgifter:

Sköta om kundkontakter och försäljning
Se till att produkter och tjänster presenteras på ett attraktivt sätt.
Anställa lämpliga medarbetare
Sköta om lagret
Leda verksamheten på bästa sätt

Vad är franchise?
Franchise innebär att någon äger ett affärskoncept, och erbjuder andra att använda konceptet för en egen verksamhet. Överenskommelsen styrs av ett avtal. Ofta betalar franchisetagaren ett engångsbelopp vid starten, samt en löpande avgift som baseras på omsättningen.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta Filip Johansson.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev