
Vilka skatteregler gäller för julpresenter och julfester?
I juletid är det vanligt med både företagsfester och gåvor till anställda. Se till att du vet vilka regler som gäller så att varken du eller dina medarbetare råkar ut för oväntade skatteeffekter.
En julpresent till medarbetaren är ett sätt att tacka för det gångna året. Så länge gåvans värde är högst 450 kronor inklusive moms är den skattefri för den anställda. I det värdet räknas inte fraktkostnader in. Om varans värde är högre än så är däremot hela summan skattepliktig.
Det finns en del regler kring vilka typer av gåvor som är skattefria. Skattefriheten gäller inte om julklappen är kontanter, och här räknas även andra betalningsmedel som check och postväxel in. Presentkort kan däremot vara okej så länge de inte kan lösas in mot kontanter, och det gäller även om presentkortet gäller rot- eller rutarbete, trots att det kan ge den anställde rätt till skattereduktion.
Att hitta en presentartikel som verkligen uppskattas kan ibland vara svårt. Vissa medarbetare föredrar att i stället få skänka pengar till välgörenhet. Det gäller dock att göra det på ett smart sätt. Det bästa är om företaget står bakom gåvan. Om en enskild anställd i stället uppmanar företaget att skänka bort en summa pengar så jämställs det med kontanter, och beskattas på samma sätt som lönen.
Julbord och fester
Julbord och julfester är skattefria för den anställde så länge det är en intern tillställning. Företaget har möjlighet att göra avdrag för maten om maximalt 90 kronor per person, exklusive moms. Kostnader för musik och annan underhållning är också avdragsgilla, och här gäller maxbeloppet 180 kronor per person, exklusive moms. Pensionerade medarbetare och anställdas familjemedlemmar kan bjudas in utan att tillställningen räknas som extern representation, och de omfattas av samma regler. Du som arbetsgivare bör dock tänka på att du får göra avdrag för högst två personalfester per år.
För julbord där kunder är med gäller snävare regler. Skatteavdrag är bara tillåtet om julbordet hålls i samband med en affärsförhandling. Avdraget är i så fall samma som för extern representation, det vill säga 90 kronor per person, exklusive moms.
Normalt sett har företag kunnat göra avdrag för moms enligt beloppen ovan. I en ny dom har det slagits fast att ett högre avdrag kan medges för moms på representation. Enligt nya direktiv från Skatteverket kan man välja att antingen tillämpa 1995 eller 1996 års regler. Vilket års regler som är mest gynnsamt avgörs bland annat av om alkohol ingår i representationskostnaden eller ej. Här hittar du en tabell med vilka belopp som gäller enligt respektive års regler. Notera att den nya tolkningen inte påverkar den inkomstskattemässiga bedömningen.
Presenter till kunder
Grundregeln när det gäller julgåvor till kunder är att de inte är avdragsgilla, men det finns vissa undantag. Om presenten är en reklamgåva av ett lågt värde, har direkt anknytning till ditt företags verksamhet eller är en presentartikel av enklare slag så kan avdrag medges. Samma sak gäller om kunden får en present i samband med representation, till exempel vid en affärsförhandling i anslutning till julhelgen. Det är dock viktigt att veta att dyrare presenter kan bedömas som mutor. De här reglerna är lite snåriga, så du gör klokt i att läsa mer på Skatteverkets webbplats om du är osäker.
Hur kan du utveckla ditt företag?
Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.
Relaterade artiklar

Hur mycket får julklappen kosta?
I juletid är det vanligt med både företagsfester och julklappar till medarbetare. Vi tänkte därför påminna dig om vilka skatteregler som gäller för gåvor och julbord.
- gåva • 2015/11/11
- 3 min

Hur ska sommarpresenten beskattas?
Många arbetsgivare vill uppmuntra sina anställda med en sommarpresent lagom till semestern. Men vilka regler gäller egentligen för gåvor till medarbetare? Och hur är det med gåvor till kunder?
- redovisning • 2018/05/17
- 2 min

Byggnad eller inventarie – vad är vad?
Att klassificera anläggningstillgångar kan tyckas vara relativt okomplicerat. Det är lätt att tro att allt som finns i en fastighet ska klassificeras som byggnad. En felaktig klassificering kan dock få effekter på såväl bolagets resultat som på skatten som betalas. Därför är det viktigt att utreda om någon tillgång ska klassas som inventarie.
- bokföring • 2016/11/01
- 3 min
Välkommen till Drivkraft