Drivkraft

Ange ditt sökord

2015/01/07

3 min

Tydliga konsultavtal – bäst för alla parter

Du behöver en tillfällig förstärkning eller speciell kompetens i företaget och tar därför in en konsult. Det är många företag som klarar av arbetstoppar på det sättet. Lägg grunden för ett bra samarbete genom att skriva ett tydligt avtal.

Avtalet kan gälla alla former av uppdrag inom alla branscher. Det kan gälla ett enda specifikt uppdrag eller reglera ett längre samarbete. Mellan dig som uppdragsgivare och en konsult kan det uppstå många olika frågor som rör allt från ersättning till vad som ingår i uppdraget och vem som äger rättigheterna till arbetsresultatet. Detta bör regleras innan samarbetet inleds för att slippa oklarheter och eventuella tvister.

Det finns många mallar på internet som kan ge vägledning, men låt för säkerhets skull alltid en jurist granska avtalet innan ni båda skriver på.

Åtta punkter att ha koll på innan avtalet skrivs

 • Uppdragets omfattning. Specificera noggrant vad du vill ha hjälp med och när det ska vara klart.
 • Okej att ta uppdrag hos konkurrenter? Hur ser du på att konsulten tar andra uppdrag inom din bransch och hos konkurrenter. Var tydlig med dina förväntningar.
 • Arbetstider. Vill du att konsulten har arbetstider som stämmer överens med de på ditt företag bör du skriva in det i avtalet.
 • Ansvarsförsäkring. Om det känns relevant att konsulten har en egen ansvarsförsäkring skriv in det i avtalet.
 • Immaterialrätt. Om konsulten presenterar en god idé är det bra att ha preciserat vem som har rätt till den. Du som uppdragsgivare eller konsulten?
 • Villkoren för sekretess bör tas med i avtalet.
 • Utbetalning av ersättning. Ersättningsnivåer? Vilka betalningsvillkor gäller? Får konsulten exempelvis delfakturera uppdraget? Innehar konsulten F-skatt?
 • Uppsägning. Vilka uppsägningsvillkor gäller från respektive sida och hur går en uppsägning till. Eller är avtalet tidsbestämt från början?

Kontakta gärna ditt närmaste EY-kontor för mer information.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

  Kontakt

  Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

   Nyhetsbrev