Drivkraft

Ange ditt sökord

Livet som entreprenör är en berg- och dalbana

Ett stort intresse för programmering och en lovande idé ledde till att han startade sitt första företag redan under studietiden. Nyligen fick Alexander Hars ta emot EY Entrepreneur Of The Years kategoripris Årets manliga stjärnskott.

Alexander Hars gillade att spela dataspel, men tyckte det var ännu roligare att programmera egna. Efter gymnasiet började han på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Där fick han och parhästen Lars Karlsson en idé som de bestämde sig för att förverkliga.

– Vi utvecklade ett återställningsprogram för Windows som gjorde att man kunde återhämta data vid en krasch. Idén var lovande och det föll sig naturligt att vi skulle starta ett företag för att bygga vidare på den. Den möjligheten fick vi via Chalmers Innovation, en inkubator i anslutning till Chalmers.

Flyttade till USA
Verksamheten gick bra, så pass bra att den fem år senare köptes upp av det Nasdaq-noterade företaget Roxio. 2007 flyttade Alexander därför till San Francisco för att arbeta för de nya ägarna under två år. Långsamt formades där idén till nästa företag.

– I USA såg vi många exempel på kollektiva köpkraftsbolag, något som vid den tiden inte fanns i Sverige.

När duon Alexander och Lars kom tillbaka till Sverige startades Let’s deal, en sajt som erbjuder rabatter på varor och tjänster. Det låter onekligen som om allt har flutit på bra för Alexander Hars.

– Visst har det gått bra, men det kräver hårt arbete varje dag och man ställs ständigt inför nya problem som ska lösas. Livet som entreprenör är som att åka berg- och dalbana och det är inte så glamoröst som det verkar. Jag har dock lärt mig att man inte ska ge upp.

Alexander Hars beundrar de entreprenörer som startar företag trots att de har familj att försörja och många räkningar att betala.

– När vi började levde jag som student. Jag bodde enkelt, åt makaroner, hade låga omkostnader och inte så mycket att förlora. Andra gången vi startade företag hade vi ett grundkapital från försäljningen av det första företaget att försörja oss på. De som förverkligar en dröm om att bli entreprenör mitt i livet är väldigt modiga.

Satsar på internationell expansion
Framtiden ser ljus ut. Företaget har efter fyra år 100 anställda och omsätter snart 200 miljoner kronor. Let’s deal fortsätter att växa i Sverige och Norge samtidigt som de satsar på internationell expansion. Nyligen utsågs Alexander Hars till Årets manliga stjärnskott av EY Entrepreneur Of The Year.

– Det var verkligen äkta glädje, jag hade ingen tanke på att jag skulle vinna och jag blev helt chockad! Dessutom var det första gången som jag var i Blå hallen, det gav mersmak kan jag säga. Det här är definitivt något att berätta för barnbarnen.

Alexander betonar att utnämningen är ett kvitto på att alla i företaget gör något bra.

– Vi är ett lag! Jag är symbolen för att vi tillsammans gör ett bra jobb i företaget.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev