Drivkraft

Ange ditt sökord

Man måste brinna för sin idé

Cathrine Edblad började yrkeskarriären som lärare. Egentligen drömde hon om att arbeta konstnärligt. Nu får hon utlopp för det i egna företaget Edblad. I januari utsågs hon till Årets kvinnliga stjärnskott i EY Entreprenur Of The Year.

”Jag har nog alltid varit entreprenör”. Det säger Cathrine Edblad som inledde sin entreprenörsbana redan i unga år genom att sälja tidningar och baka bullar som såldes till grannarna. I stället för att ”slarva” bort pengarna funderade hon på hur mycket mer mjöl hon kunde köpa.

– Jag ville bli något konstnärligt när jag blev stor, men skolans syokonsulent sa att det inte gick att leva på ett sådant yrke så jag sökte till lärarutbildningen i stället.

Hoppade av lärarjobb
Fem år hann Cathrine arbeta som lärare innan hon träffade Hans. Hans drev eget företag och designade möbler och inredningsdetaljer bland annat. Hon började hjälpa honom med att köpa in smycken.

– Jag var inte riktigt nöjd med de smycken vi köpte utan började designa egna. Jag hoppade av lärarjobbet och tillsammans grundade vi Edblad. Våra första år famlade vi en del innan vi fastnade för ett brett livsstilskoncept.

Edblad erbjuder ett koncept med bland annat kläder, inredning och smycken. Verksamheten startade 2006 och har sedan dess vuxit till tio egna butiker, 700 återförsäljare och 70–100 anställda beroende på säsong.

– Jag har nyligen gått in som vd i företaget och jag lär mig något nytt varje dag. Nu arbetar jag lite mer strategiskt än konstnärligt. Jag är ändå involverad i skapandeprocessen, fast nu mer på idéstadiet.

Ensamma ägare
Företaget byggdes upp på en lärarlön och från början gjorde Cathrine och Hans allt själva från grunden. Nu när företaget vuxit så mycket ställer det andra krav.

– Vi är fortfarande ensamma ägare vilket ger oss frihet att bestämma inriktningen själva. Exempelvis skänker vi varje år pengar till välgörande ändamål, förra året blev det en halv miljon kronor. Inledningsvis var vi impulsiva, vi hade bara oss själva att tänka på, nu har vi medarbetare och måste tänka mer långsiktigt.

Cathrine Edblad ser framför sig att företaget fortsätter att utvecklas genom närvaro i ännu fler länder än de tiotal som är aktuella i dag.

– Vi ska bli ännu bättre på det vi gör, våra butiker och våra produkter ska utvecklas och våra medarbetare ska få arbeta med uppgifter som de gillar.

Magisk kväll i Blå hallen
I januari blev Cathrine Edblad utsedd till Årets kvinnliga stjärnskott i EY Entrepreneur Of The Year.

– Jag blev faktiskt allra mest chockad när jag vann regionfinalen. Alla de andra var så duktiga att jag inte hade en tanke på att jag skulle vinna. Det var en magisk kväll. Även i Blå hallen var det helt fantastiskt förstås, säger Cathrine och fortsätter:

– Vi har fått ett kvitto på att vi gör något bra och även om det var jag som blev utsedd så är det här en utnämning till hela företaget. Det här hade jag inte klarat av att bygga upp själv.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev