Drivkraft

Ange ditt sökord

2015/09/21

4 min

För- och nackdelar för franchisetagare

Kanske undrar du om franchise är en företagsform för dig. Vilka är egentligen fördelarna och nackdelarna? Här får du hela listan.

Antalet franchiseföretag växer. Och på många sätt är det ett smart sätt att driva företag. Som företagare har du tillgång till en testad och lönsam affärsidé, och slipper börja från noll. Risknivån är lägre och för kunden är igenkänningsfaktorn hög redan från dag ett, vilket underlättar försäljningen. Dessutom har du tillgång till ett starkt nätverk av likasinnade, som ger dig möjlighet att utbyta idéer och få stöd och hjälp.

Men konceptet passar inte alla. Friheten och kreativiteten begränsas eftersom bland annat sortiment och inredning styrs centralt. Ofta är möjligheterna att göra lokala anpassningar små. Eftersom kunderna uppfattar alla franchisetagare som representanter för samma företag, så påverkas också ditt rykte av vad andra inom kedjan gör.

Just enhetligheten är dock det som många anser är den största fördelen med franchisekonceptet. Kunden vet vad som väntar innanför dörren. Det skapar trygghet och kan ofta vara mer värt än lokal anpassning.

Allt det här och mycket mer styrs av franchiseavtalet, som kan se ut på olika sätt. Exakt hur avtalet är utformat påverkar förstås vilka för- och nackdelar franchisekonceptet ger för just din verksamhet.

Fördelar med franchise…

Möjlighet till en flygande start
Du får tillgång till en testad och lönsam affärsidé, och får hjälp med budget, kalkyler och investeringar. På så sätt kan du komma igång med verksamheten snabbt. Eftersom konceptet är beprövat så är dessutom risknivån lägre.

Välkänt varumärke
Med franchise kan du dra nytta av ett starkt varumärke, med en etablerad kundkrets, redan från dag ett – något som annars kan ta lång tid att bygga upp.

Tillgång till stöd och utbildning
Du har tillgång till ett nätverk, där både franchisegivaren och andra franchisetagare ingår. Det ger dig möjlighet att dela erfarenheter och bolla frågor med människor i samma situation. Därtill erbjuder ofta franchisegivaren renodlade utbildningar och stöd i form av handböcker och liknande.

Stordriftsfördelar
Genom att samordna inköp och marknadsföring får du ofta tillgång till bättre priser och villkor från leverantörerna. Tillsammans har ni större möjligheter att satsa på utveckling av nya produkter och tjänster, jämfört med en enskild företagare.

Effektiv arbetsfördelning
Att starta en ny verksamhet är ett omfattande arbete, och försäljningen är ofta en ganska liten del av arbetsbördan. Med franchise får du draghjälp, vilket gör att du kan fokusera all din energi på att göra just din verksamhet så attraktiv som möjligt för kunderna.

… och några nackdelar

Mer stelbent
En del av din frihet och kreativitet begränsas eftersom du måste hålla dig inom de regler och riktlinjer som franchisegivaren bestämt. Är du en idéspruta av stora mått, som gärna vill experimentera, så kanske inte franchise är något för dig.

Delad vinst
Som franchisetagare betalar du avgifter till franchisegivaren, ofta baserat på omsättning. Det behöver du ställa mot de fördelar som konceptet kan ge.

Beroende av andra
Styrkan i franchise – att kunden uppfattar kedjan som ett och samma företag – kan också vara till din nackdel. Om franchisegivaren eller andra kollegor missköter sig, så påverkas ditt rykte negativt.

Komplicerade avtal
Franchiseavtal är ofta komplicerade. Se till att du läser på ordentligt, och är insatt i branschen, innan du skriver på.

För mer information kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev