Drivkraft

Ange ditt sökord

2015/11/24

4 min

Franchise underlättar expansionen

När det gäller franchiseföretag går tanken ofta till de stora kedjor som finns i varje gatuhörn. Men franchise kan också vara en bra möjlighet för småföretagaren som vill växa.

Har du lyckats med ditt företagande och ser möjlighet att expandera? Grattis! Du har tagit dig över den svåraste tröskeln: att skapa ett framgångsrikt affärskoncept som kunderna gillar. Möjligheten är stor att människor även på andra håll kommer uppskatta det du gör, så det finns all anledning att utvärdera om det är rätt läge att starta fler filialer.

Att växa kräver dock en hel del. Ofta behövs stora investeringar, och kanske placeras filialer i nya geografiska områden, där din kännedom om den lokala marknaden inte är så stor. Att satsa på nytt samtidigt som den befintliga verksamheten ska hållas flytande kan också vara en utmaning. En nyckelfaktor är att lyckas rekrytera personer med rätt kompetens och passion för uppgiften.

Franchise kan vara en snabbare väg framåt. Affärsmodellen innebär att du äger affärskonceptet, och hyr ut det till franchisetagare som är både juridiskt och ägarmässigt oberoende från dig. Det gör att du undviker att binda kapital, och att din risk är lägre än om du på egen hand startar nya filialer eller köper ett befintligt företag.

Den kanske allra största fördelen är att dina nya filialer drivs av människor som är egenföretagare, och som har allt att vinna på att nå framgång. Det är svårt att hitta medarbetare som är mer motiverade än de som just startat sin egen verksamhet.

Fördelar med att expandera med franchise

Löser finansieringen
Att expandera kostar pengar. Du behöver investera i lager, lokaler, personal och mycket annat. Med franchise är det i hög grad franchisetagaren som gör investeringen, och du undviker att binda ditt kapital.

Lägre risk
Det är framför allt franchisetagaren som tar den finansiella risken.

Lättare att expandera
Du får in nytt kapital i bolaget och får en högmotiverad samarbetspartner, som håller koll på den lokala marknaden och kommer göra allt för att den egna filialen ska bli framgångsrik.

Effektiv arbetsfördelning
Du underlättar för franchisetagaren genom att driva frågor där stordrift är en fördel. Den lokala företagaren kan lägga all sin tid och kraft på de lokala kunderna och på att skapa bästa möjliga förutsättningar för försäljningen.

 

 

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev