Börja skriv din sökterm

2016/05/24

3 min

Kom ihåg dessa datum innan du går på semester

Sommaren närmar sig med stormsteg och många företagare har mycket som ska hinnas med innan semestern. Innan du stämplar ut är det viktigt att ha koll på viktiga datum och på vad som gäller för dina anställdas semestrar.

Viktiga datum om du har enskild firma:

27 juni
Du som redovisar årsmoms och som har begärt anstånd hos EY ska ha skickat in en periodisk sammanställning via e-tjänst.

Viktiga datum om du har aktiebolag:

13 juni
För dig med bokslut 31 januari–30 april: Om du räknar med ett underskott av slutlig skatt på mer än 30 000 kronor ska en eventuell extra skatteinbetalning vara inbetald nu.

30 juni
Årsredovisningen för bolag med bokslut i december ska vara påskriven.

1 juli
Inkomstdeklarationen för bolag med bokslut 30 september–30 december ska skickas in.

12 juli
Årsmomsen ska deklareras.

12 juli
För dig med bokslut 31 januari–30 april: Om du har skatt att betala enligt ditt slutskattebesked ska den vara inbetald nu.

Moms – omsättning < 40 miljoner kronor

17 augusti
Förlängt datum för inlämning av momsdeklaration via e-tjänst. För bolag som redovisar månadsmoms avses moms för juni. För bolag som redovisar kvartalsmoms avses moms för april–juni.

Semester
Enligt semesterlagen har dina anställda rätt till fyra veckors sammanhängande semester under månaderna juni–augusti. Senast två månader innan önskad semesterperiod måste du lämna besked om du beviljar deras önskemål om semesterns förläggning. Maximalt fem av arbetstagarens tjugofem semesterdagar får sparas. Dagarna kan sparas i upp till fem år innan de måste tas ut. Sparade dagar får inte bytas mot kontanter.

Glöm inte att det är semesterlön och semestertillägg som ska betalas ut till dina anställda under de dagar de har semester.

Har du nyanställda som inte hunnit tjäna ihop betald semester? Enligt lag har de inte rätt till förskottssemester, men som arbetsgivare kan du välja att erbjuda detta. Anställda får en förskottsskuld till bolaget som skrivs av efter fem år eller som dras på lönen om de avslutar sin anställning innan dess.

Till sist, se till att ha en skön semester! 

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välj rätt momsmetod – del 2

När och hur ska man redovisa ingående och utgående moms? Företag med årsomsättning under tre miljoner kronor kan välja om de vill använda faktureringsmetoden eller bokslutsmetoden.

2014/09/04

4 min

Starta företag på två timmar med lagerbolag

Funderar du på att starta ett företag? Vill du driva det som aktiebolag? I så fall går den lättaste vägen till en ny verksamhet via köp av ett lagerbolag. Snabbt, smidigt och enkelt – ditt nya företag kan vara igång inom två timmar.

Undvik förseningsavgift – skicka in årsredovisningen i tid

När ska årsstämman hållas? När ska årsredovisningen skickas in till Bolagsverket? Aktiebolagslagen och årsredovisningslagen innehåller några viktiga datum som rör företag med årsbokslutsdatum 31 december.

3 min