Börja skriv din sökterm

2016/06/07

3 min

Har du förmånsbil och vill betala mindre i skatt?

Ligger du som delägare i fåmansföretag på en lönenivå som gör att du nått brytpunkten och betalar 58 procent i skatt? Då kan det vara idé att titta på om du ska löneväxla en del av din nettolön mot en bilförmån.

Din skatt beräknas på summan av din bruttolön och bilens förmånsvärde. Förmånen får dock inte inkluderas när du räknar ut om du når löneuttagskravet, det vill säga om du kan ta utdelning till låg beskattning. Förmånen läggs därmed på toppen av din lön.

Ett alternativ är att höja din lön med ett belopp som motsvarar det skattepliktiga förmånsvärdet och sedan löneväxla genom ett nettolöneavdrag. Din beskattning blir då, rätt hanterad, samma som i exemplet ovan. Du får ut lika mycket i plånboken som innan, men du slipper få ett överskjutande förmånsvärde med hög beskattning. I stället höjer du underlaget för löneregeln och kan ta utdelning till lägre skatt. Om du har sparat utdelningsutrymme innebär det att utdelningen beskattas till 20 procent jämfört med 58 procent som du annars betalar på förmånen som överstiger brytpunkten.

Räkneexempel

Utgångsläge                                                                                  Löneväxling

Månadslön      55 000                                                                   Månadslön      60 000
Förmån             5 000                                                                   Skatt 50 %      -30 000
Skatt 50 %      -30 000                                                                  Inbetald lön     -5 000

Utbetald lön   25 000                                                                   Utbetald lön   25 000

För mer information, kontakta ditt närmaste EY-kontor.                                                                                 

                                                                      
                                                                     

                                                         

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Hur ska sommarpresenten beskattas?

Många arbetsgivare vill uppmuntra sina anställda med en sommarpresent lagom till semestern. Men vilka regler gäller egentligen för gåvor till medarbetare? Och hur är det med gåvor till kunder?

2018/05/17

2 min

Påverkas du av den nya kemikalieskatten för elektronikvaror?

Den 1 juli infördes en kemikalieskatt för tillverkning och import av elektronikvaror. Syftet är att minska spridningen av farliga flamskyddsmedel och uppmuntra en övergång till mer miljövänliga ämnen i den framtida produktionen.

2017/10/19

3 min

Konferenser ska ge valuta för pengarna

Många företag genomför konferenser för att samla sina medarbetare och kunder. Det kan handla om utbildningar, kickoffer och kundträffar. En vanlig fråga kring konferenser är vad som är avdragsgillt och inte.

2015/02/02

6 min