Börja skriv din sökterm

2016/07/11

4 min

Kan Stockholm slå Berlin?

Berlin passerade förra året London som Europas främsta huvudstad för startups. Startupverksamheter i Berlin drar nytta av investeringar på rekordnivåer, vilket i sin tur driver fram en mer dynamisk tillväxtmiljö. Kan Stockholm lära sig något av Berlin?

Sett till omfattningen av riskkapitalinvesteringar har Berlin gått om London som Europas främsta huvudstad för startups. London håller dock avståndet till Stockholm som hamnar på en tredjeplats med Paris som närmaste efterföljare.

Investeringarna fördubblades under 2015
EY i Tyskland har kartlagt investeringar av riskkapital i stora europeiska städer och presenterat detta i rapporten Start-up-Barometer Deutschland. Rapporten visar att investeringarna i Berlin mer än fördubblades under 2015 jämfört med 2014. Investeringarna gjordes främst i e-handel, fin-tech och big data.  

I Stockholm har det etablerats en rad nya företag som omsätter över en miljard dollar. Därför kallas Stockholm ibland för The Unicorn Factory. Det kan ändå vara intressant att titta på vad som sker i Berlin. Bortsett från att Berlin är en större stad i ett större land, finns det något vi i Sverige kan inspireras av eller kopiera? Vad krävs för att attrahera de bästa idéerna och de mest riskvilliga investerarna?

Startups blir starkare i grupp
För det första behövs kreativa miljöer där startups kan ta sina första steg. Det är inte enskilda verksamheter, utan snarare en miljö eller ett sammanhang, som lockar till sig investeringar och människor med rätt kompetens och nya idéer. Startups växer och utvecklas både genom samarbete och konkurrens.

Under de senaste åren har Berlin utvecklat ett välfungerande ekosystem för startups som lockar både inhemska och utländska investeringar. Staden har blivit en magnet för startups, särskilt inom it och digitalisering. Utvecklingen i Berlin är extremt dynamisk och intresset från investerare har resulterat i ännu fler idéer och initiativ.

Större interaktion med etablerade företag
En annan faktor som har betydelse är möjligheten till interaktion mellan nystartade och etablerade företag. Det handlar om att flytta erfarenhet från stora etablerade verksamheter till mindre, gärna följt av kapital, tillgång till nya marknader, strukturer och system. Samtidigt behöver etablerade företag bli utmanade av nya innovativa idéer. Vi kommer troligtvis se att många större företag etablerar egna startups där de kan experimentera med nya idéer inom friare ramar. 

I Berlin är många större företag engagerade i startupmiljöer – antingen genom riskkapitalinvesteringar eller acceleratorprogram som även fokuserar på coachning och utveckling. Stora globala koncerner, och även medelstora företag, funderar över hur den digitala transformationen påverkar deras marknader och vad det innebär för deras affärer. Hos startupföretagen finns nya idéer och innovationskraft. Det är ett starkt motiv till att parterna hittar fram till varandra.

Även om Stockholm ligger bra till i rankningen över de hetaste städerna för startups, behöver Sverige mer entreprenörskap och risktagande för att skapa framtidens arbetstillfällen. Förbättringspotentialen kan finnas i fler stimulerande mötesplatser för startups, men även i nya samarbetsformer mellan etablerade och nystartade företag.

Mer om studien: Start-up-Barometer Deutschland

För mer information kontakta Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Entreprenörskap ger energi

Centiro Solutions började med en person i Borås. Nu är de drygt hundra medarbetare med lösningar som används i 65 länder. I slutet av januari vann företagets vd, Niklas Hedin, EY Entrepreneur Of The Years kategorpris Bästa internationella tillväxt.

Italiensk passion i svenska kök

Det började med en passionerad kärlek till olivolja och en generalagentur för ett känt pastamärke. Fyrtio år senare är Fernando Di Luca en av Sveriges mest kända matprofiler i och med grundandet av Zeta. Tillsammans med entreprenörer runtom i Sverige bidrar familjen Di Luca till ett bättre samhälle genom att driva företag som skapar nya möjligheter och tillväxt.

2011/03/11

3 min

Här är årets finalister till EY Entrepreneur Of The Year

Under hösten har entreprenörer runt om i Sverige tävlat om att bli sin regions främsta entreprenör. Jurygrupper i sex regioner har haft ett tufft arbete med att utse vinnare. Nu är alla regionfinaler avklarade och 24 finalister kommer att mötas i en nationell final.