Drivkraft

Ange ditt sökord

2017/01/18

2 min

Slopat avdrag för representationsmåltider

Vid årsskiftet förändrades skattereglerna för representationsmåltider. På inkomstskattesidan skärptes reglerna, samtidigt som företagen fick ökad rätt till momsavdrag.

Lagändringen innebär att du inte längre får göra inkomstskattemässiga avdrag för kostnader för representationsmåltider. Detta gäller måltider vid både intern och extern representation.

Enklare förtäring
Lagändringen förändrar inte avdragsrätten för förfriskningar och annan ”enklare förtäring” som är av mindre värde och som inte kan anses som måltid. Följande är exempel på vad du får dra av även i fortsättningen. Utgiften måste vara skälig och ha ett omedelbart samband med näringsverksamheten.

 • Läskande alkoholfri dryck
 • Kaffe och te
 • Kakor och bullar
 • Frukt
 • Enklare smörgås

Momsavdrag
Samtidigt som avdragsrätten begränsades när det gäller inkomstskatt, infördes en ökad avdragsrätt för moms vid representationsmåltider. Efter lagändringen får du dra av moms på måltidskostnader upp till 300 kronor per person och tillfälle.

De nya reglerna började gälla den 1 januari 2017. För mer information kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

  Kontakt

  Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

   Nyhetsbrev