Drivkraft

Ange ditt sökord

2017/04/20

4 min

Skatteverkets fokusområden 2017

För att motverka fel och fusk väljer Skatteverket varje år ut ett antal fokusområden. Har du koll på om verksamheten i ditt bolag omfattas av de områden som kommer att granskas under lupp i år?

Här är några av de områden som Skatteverket kontrollerar extra i år:

Rot- och rutavdrag
Inom detta stora kontrollområde ligger fokus på takarbeten och flyttjänster. Skatteverkets kontroller omfattar bland annat kontanta betalningar, svart arbetskraft, låga transportkostnader och övriga kostnader, till exempel för bortforsling.

Har du begärt rotavdrag för renovering av en bostad som du har sålt, men inte bott i? Då riskerar du att fastna i året kontroller, eftersom detta innebär att du inte har rätt till avdrag. Skatteverkets granskning innefattar även om du bedriver näringsverksamhet eller ej.  

Personalliggare och kassaregister
Under 2016 infördes ett krav på personalliggare i byggbranschen. I år kommer Skatteverket att följa upp detta krav för att stävja svartarbete. Kontrollen innefattar besök på byggarbetsplatser runt om i landet och utredning av redovisade arbetsgivaravgifter. Har du inte anmält en byggarbetsplats till Skatteverket löper du större risk för att bli utsatt för granskning.

Kontrollerna av kassaregister har pågått under en period och Skatteverket fortsätter aktivt med dessa granskningar.

Digital ekonomi och delningsekonomi
Den digitalisering som sker i omvärlden, bland annat med ökad e-handel och gränsöverskridande transaktioner, leder till nya typer av problem och risker för fel och brister. Internet och digital ekonomi är inte skattefria zoner, varför Skatteverket väljer att fokusera på detta område. Detta omfattar även webbutiker och virtuella valutor. Förseelser inom delningsekonomin fanns med på Skatteverkets lista med fokusområden även förra året. De problemområden som då identifierades hos så kallade plattformsföretag var kontrolluppgifter, moms och sociala avgifter

Uthyrning av privatbostad
Skatteverket menar att okunskapen varit stor bland de som har hyrt ut sin privatbostad. När omsättningen överstiger 40 000 kronor ska vinsten beskattas, något som många har missat. Om uthyrningen bedrivs på ett sätt som kan liknas med hotellrörelse ska dessutom moms redovisas.

För mer information kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev