
Nya regler om månatliga arbetsgivardeklarationer på individnivå
Den 10 maj beslutade riksdagen att införa månatlig rapportering på individnivå i arbetsgivardeklarationen. Alla arbetsgivare ska varje månad redovisa utbetald ersättning och innehållen skatt för varje anställd. De nya reglerna införs i två steg, den 1 juli 2018 respektive 1 januari 2019. Syftet med de nya reglerna är främst att minska skattefusk och skatteundandragande.
Vilka ersättningar ska redovisas?
Uppgifter om utbetalda ersättningar för arbete och skatteavdrag på individnivå, det vill säga per betalningsmottagare, ska lämnas löpande till Skatteverket.
Skyldigheten att lämna uppgift om den sammanlagda ersättning som utbetalaren ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter för slopas därmed i enlighet med de nya reglerna. Uppgift om det sammanlagda skatteavdraget ska dock lämnas i arbetsgivardeklarationen även i fortsättningen, trots att uppgift om skatteavdrag även ska lämnas per betalningsmottagare.
Om utbetalaren inte är skyldig att göra skatteavdrag eller om ersättningen inte är underlag för arbetsgivaravgifter, behöver uppgifter inte lämnas i den månatliga arbetsgivardeklarationen. Ersättningen ska då i stället redovisas på en årlig kontrolluppgift.
Hur ska arbetsgivardeklarationen lämnas?
Arbetsgivardeklarationen ska kunna lämnas elektroniskt eller på papper. För att begränsa den administrativa bördan för arbetsgivare genomför Skatteverket ett omfattande samarbete med bland annat leverantörer av programvara för bokföring och redovisning för att ta fram en elektronisk lösning.
Konsekvenser
De nya reglerna är en del i regeringens 10-punktprogram som ska minska skattefusk och skatteundandragande. Syftet är att de månatliga uppgifterna ska underlätta Skatteverkets avstämningsarbete och effektivisera kontrollverksamheten. Även den anställde ska löpande få ta del av vad som rapporterats till Skatteverket. Därmed ska anställda lättare kunna kontrollera att uppgifter som lämnats till Skatteverket stämmer överens med faktiskt utbetald ersättning och skatteavdrag.
Särskilda myndigheter, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, ska kunna ta del av uppgifterna, vilket även ska underlätta deras kontrollmöjligheter.
Individuella arbetsgivardeklarationer kommer att införas i två steg. Reglerna gäller från 1 juli 2018 för de arbetsgivare som ska föra personalliggare och har fler än 15 anställda. För övriga arbetsgivare gäller de nya reglerna från 1 januari 2019.
För mer information kontakta Marie Liebich och Johanna Fridh eller ditt närmaste EY-kontor.
Hur kan du utveckla ditt företag?
Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.
Relaterade artiklar

Arbetsgivare kan erbjuda fler friskvårdsaktiviteter skattefritt
Ett ställningstagande från Skatteverket innebär att skattefria friskvårdsbidrag nu kan betalas ut för aktiviteter som mer har karaktär av hobby eller fritidsaktivitet.
- friskvårdsaktivteter • 2020/10/15
- 3 min

Bostadsrättsföreningens ekonomi
Det är styrelsen som ansvarar för den ekonomiska förvaltningen i bostadsrättsföreningen. Det innebär bland annat att upprätta en budget, anpassa årsavgifter, hålla koll på kostnader och bedöma det framtida underhållet. Låter det besvärligt? I denna artikel går vi igenom några frågor som kan dyka upp i styrelserummet.
- bostadsrättsförening • 2017/05/10
- 6 min

Nytt nummer av Exceptional
I EY:s magasin Exceptional möter du entreprenörer från olika delar av världen som har en spännande historia att berätta. Oavsett hur långt de har kommit på sin entreprenörsresa står de inför samma utmaning – hur kan de stimulera tillväxten i sina företag?
- entreprenörer • 2015/02/04
- 3 min
Välkommen till Drivkraft