Drivkraft

Ange ditt sökord

2017/05/17

2 min

Vilka utmaningar möter ditt företag när ni ska växa?

Att vara entreprenör och företagsägare är en sak – att vara ledare i ett tillväxtbolag är ofta något helt annat. När företaget växer måste du gå från detaljstyrning och delaktighet i produktionen, till ett strategiskt ledarskap med fokus på helheten.

Här har vi samlat några råd för dig som vill få företaget att växa.

Rätt utgångspunkt för tillväxt
Organisation och affärssystem är något som tillväxtbolag ofta snabbt växer ur. I dag finns bra förutsättningar för att arbeta med digitala attestflöden och faktureringslösningar. Tillsammans med molnbaserade system är de skalbara och kan enkelt anpassas till förändrade behov. Se till att välja rätt affärspartner som kan hjälpa dig i både val av system och handhavande.

Jobba med rätt saker
Ett vanligt råd är att ge sig själv sparken som ekonomichef. Detta är även tillämpligt på andra områden. Försök inte bemästra allt, utan fokusera på dina styrkor och omge dig med ett starkt team som kompletterar dig. Några exempel på lämpliga rådgivare är skattespecialist, jurist, redovisningskonsult, revisor och externa styrelseledamöter. Se till att du väljer personer som har erfarenhet av just tillväxtbolag, så att de kan komma med konkreta råd längs vägen.

Likviditet och finansiering
Se över likviditet och finansiering när likviditeten är god och inte när det brinner i knutarna och läget är akut. Många snabbväxande företag får ansträngd likviditet och därför är det viktigt att planera och förbereda bolagets expansion. Gör en kalkyl över kommande år där du räknar med volymtillväxt och se hur det påverkar likviditeten.

Fundera också över vilken form finansieringen ska ha. Ska det vara ett lån, en checkkredit eller fakturafinansiering? Ytterligare ett alternativ är att ta in så kallat intelligent kapital, det vill säga kapital som bidrar med mer än pengar, exempelvis riskkapital eller stöd från affärsängel.

Kompetensbrist
En vanlig utmaning för företag som växer är att attrahera och behålla nyckelpersoner och nyckelkompetenser. Ska du ha incitamentsprogram eller andra belöningsmodeller och hur ska dessa i så fall utformas?

Alla bolag har olika förutsättningar, även om utmaningarna och farthindren är snarlika för tillväxtbolag. Därför bör du inte tillämpa en generell lösning, utan ta hjälp av dina rådgivare för att hitta rätt väg för just dig och ditt bolag.

För mer information, kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev