
Sänkt bolagsskatt och mindre ränteavdrag
Regeringen har i dag lämnat ett förslag till nya skatteregler för företagssektorn. Bland annat föreslår man att bolagsskatten ska sänkas till 20 procent och att möjligheten till ränteavdrag begränsas. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018. Förslaget ska först ut på remiss och det kommer sannolikt att leda till en hel del debatt.
Utöver sänkt bolagsskatt innehåller förslaget en generell begränsning av ränteavdrag i företagssektorn. Det innehåller också nya regler för finansiell leasing, ett så kallat primäravdrag för hyreshus och en förändring av de nuvarande ränteavdragsbegränsningarna. Dessutom föreslås begränsningar i hur man får använda gamla underskott.
Nuvarande ränteavdragsregler
- Nuvarande räntebegränsningsregler för koncerninterna skulder behålls. De föreslås dock få mindre betydelse, eftersom de bara ska träffa skulder som så gott som uteslutande tagits för att skapa skatteförmåner.
Generell ränteavdragsbegränsning
- En generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn föreslås.
- Förslaget innebär att avdrag för negativt räntenetto begränsas till 35 procent av resultat före räntor och skatt (EBIT). Regeringen framför också ett alternativt förslag, som innebär att avdrag för negativt räntenetto begränsas till 25 procent av resultat före finansiella poster, skatt och avskrivningar (EBITDA).
- Ett negativt räntenetto upp till 100 000 kronor (beräknat på koncernnivå) ska dock alltid får dras av.
- Den generella ränteavdragsbegränsningsregeln ska tillämpas efter övriga ränteavdragsbegränsningsregler.
Värdeminskningsavdrag på hyreshus
- Hyreshus skrivs av genom årliga värdeminskningsavdrag. Förslaget innebär att man utöver ordinarie avdrag även ska få ett så kallat primäravdrag. Det innebär att man ska få dra av 10 procent av utgifterna under en femårsperiod (2 procent av anskaffningsvärdet per år).
Gamla underskott
- Regeringen föreslår också en tillfällig regel som ska gälla under två eller tre år. Den innebär att maximalt 50 procent av årets vinst får kvittas mot gamla underskott.
Hur kan du utveckla ditt företag?
Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.
Relaterade artiklar

5 saker att tänka på vid den privata inkomstdeklarationen
Snart skickar Skatteverket ut inkomstdeklarationerna för beskattningsåret 2017. Det finns många saker att tänka på när deklarationen ska lämnas in, både vad gäller vilka inkomster som ska tas upp och vilka avdrag man har rätt till. Nedan följer exempel på några områden som kan vara viktiga att tänka på när du upprättar din inkomstdeklaration.
- avdrag • 2018/02/28
- 8 min

Sommaren – bluffakturornas högsäsong
En bluffaktura är en faktura där du debiteras för något som du inte har beställt eller för något som du har blivit lurad att beställa. Men hur känner du igen en bluffaktura? Och vad gör du om du har blivit drabbad?
- bluffakturor • 2016/06/14
- 3 min

Måste du använda lösenord i dina affärssystem?
Ju enklare ett lösenord är eller ju mer spritt det är i verksamheten, desto lättare är det för obehöriga att komma åt företagets affärssystem. Genom att förbättra din hantering av lösenord kan du minska riskerna i din verksamhet.
- affärssystem • 2020/10/23
- 3 min
Välkommen till Drivkraft