
Har du anmält verklig huvudman till Bolagsverket?
Från och med den 1 september 2017 ska cirka 800 000 företag och föreningar anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Registrering av verklig huvudman är stadgad i lag och baseras på ett direktiv om penningtvätt som Europaparlamentet antog 2015.
Syftet med ett register över verkliga huvudmän är att försvåra och bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism. Alla EU-länder är skyldiga att föra register för att organisationer, banker, polis och andra myndigheter som kommer i kontakt med ett företag eller en förening ska veta vem som står bakom.
Vad är en verklig huvudman?
En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag alternativt en förening. Det kan även vara den eller de personer som tjänar på att någon annan agerar åt dem. En verklig huvudman är alltid en fysisk person. En person kan ha kontroll på olika sätt:
- ha mer än 25 procent av rösterna genom aktier, andelar eller medlemskap
- ha rätt att utse eller avsätta mer än hälften av styrelseledamöterna eller motsvarande befattningshavare.
Om ett företag eller en förening ägs tillsammans med en närstående ska deras respektive kontroll räknas samman. Ett företag eller en förening kan ha flera verkliga huvudmän.
Det kan finnas tillfällen då verklig huvudman saknas, till exempel om fyra aktieägare var och en kontrollerar 25 procent av rösterna. Ingen av dem har då mer än 25 procent av rösterna och därför är ingen av dem verklig huvudman.
Vilka måste anmäla verklig huvudman?
De som måste anmäla verklig huvudman är bland annat aktiebolag, bostadsrättsföreningar, ekonomiska föreningar, filialer, handelsbolag, kommanditbolag, sparbanker, stiftelser och trossamfund. Tänk på att även om verklig huvudman saknas ska det anmälas till Bolagsverket.
Vilka behöver inte anmäla verklig huvudman?
Undantagna från att anmäla verklig huvudman är bland annat börsbolag, enskilda näringsidkare samt stat, kommun och landsting.
När ska anmälan ske?
Anmälan om verklig huvudman görs till Bolagsverket. Befintliga företag och föreningar måste göra sin anmälan senast den 1 februari 2018. Nya företag och föreningar som registreras från och med 1 augusti har fyra veckor på sig att anmäla verklig huvudman.
För mer information kontakta ditt närmaste EY-kontor.
Hur kan du utveckla ditt företag?
Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.
Relaterade artiklar

När är friskvårdsbidraget skattefritt?
Vill du göra en extra insats för dina medarbetares trivsel och hälsa? Som arbetsgivare kan du erbjuda dina anställda ett så kallat friskvårdsbidrag. Numera omfattas även dyrare aktiviteter som golf och ridning omfattas av friskvårdsbidraget.
- friskvårdsbidrag • 2019/01/09
- 3 min

David Modig – en mästare på maskiner
Kan en handritad maskinskiss på en servett resultera i en order? Det kan David Modig, vd i familjeföretaget Modig Machine Tool intyga. Hans skiss ledde till en beställning från flygplanstillverkaren Boeing värd 120 miljoner kronor
- Entrepreneur Of The Year • 2021/10/19
- 2 min

Därför bör du använda en checklista vid månadsavstämningar
För att ha kontroll på företagets bokföring är det viktigt att göra månadsavstämningar. Det innebär att bolaget behöver analysera sina siffror och göra ett minibokslut varje månad eller kvartal. När du gör månadsavstämningar är det bra att utgå från en checklista.
- bokföring • 2021/05/31
- 3 min
Välkommen till Drivkraft