Drivkraft

Ange ditt sökord

2017/10/26

5 min

Pension för företagsledare – att tänka på

Det kan vara svårt att föreställa sig ett liv efter företaget när verksamheten går för fullt. Det är dock viktigt att ha en pensionslösning som gör att livet kan fortsätta även när arbetslivet är över. Så vad bör du som företagsledare/ägare tänka på när det gäller din pension?

Till att börja med omfattar pensionssparandet tre delar:

 • Allmän pension är en pension som staten sparar till dig som arbetstagare. Den baseras på din deklarerade inkomst i näringslaget tjänst (lön alternativt överskott i enskilda firmor/handelsbolag). Staten sätter av cirka 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst. En del av den pensionsgrundande inkomsten, den så kallade premiepensionen (PPM), får du själv placera. Om du inte placerar PPM-delen läggs sparandet automatiskt i sjunde AP-fonden.
 • Tjänstepension (ITP) är en pension som de flesta arbetsgivare tecknar för sina anställda och påverkas av fackliga bestämmelser.
 • Eget pensionssparande/Individuellt pensionssparande (IPS) är ett eget sparande avsett för pension, via till exempel värdepapper, kapitalförsäkringar eller pensionsförsäkringar.

Nedan följer några tips på vad du som företagare bör tänka på när det gäller din pension.

 • Ta ut en marknadsmässig lön. Som nämnts ovan baserar sig den allmänna pensionen på lön alternativt överskott i näringsverksamhet (t.ex. enskild firma eller handelsbolag). Avsättningar till den allmänna pensionen uppgår till 18,5 procent av din inkomst eller max 7,5 inkomstbasbelopp. Det motsvarar en månadslön på 41 358 kronor eller 496 305 kronor per år för att få en maximerad allmän pension under 2017. Den allmänna pensionen är något högre än tjänstepensionen, vilket beror på att en pensionsavgift även tas ut i din inkomstdeklaration.
 • Kompensera tjänstepension. Om du inte omfattas av tjänstepension, till exempel om du har en enskild firma, bör du kompensera för detta i ditt pensionssparande. Ungefär 5 procent av lönen sätts av till tjänstepensionen. Precis som i den allmänna pensionen är maxbeloppet för avsättningar 7,5 inkomstbasbelopp.
 • Bestäm om sparandet ska vara avdragsgillt eller ej. Du får dra av ditt pensionssparande i firman/bolaget med pensionskostnader på upp till 35 procent av innevarande års eller föregående års lön (vilket som är störst). Taket går vid 10 prisbasbelopp (10 x 45 700 = 457 000 kronor). Detta mäts per person och innebär att du behöver ta ut lön ur företaget för att få avdragsgillt pensionssparande i samma företag.
 • Löneväxling. En fördel med att företaget gör avsättningar till pensionen är att när den betalas ut belastas företaget med särskild löneskatt på 24,26 procent. Detta kan jämföras med sociala avgifter på 31,42 procent om motsvarande summa hade tagits ut som lön. Att sätta av pengar till pension i stället för att ta ut lön kallas löneväxling. När man löneväxlar minskar lönen och därigenom den allmänna pensionen. Man bör inte löneväxla om lönen efter avdrag understiger ungefär 41 358 kronor per månad.
 • Anpassa pensionssparandet över tiden. Bolagets verksamhet varierar över tid, vilket kan begränsa hur mycket företaget kan spara i pension till företagsledare/ägare. Nystartade företag har kanske inte intäkter som räcker till att både investera i verksamheten och sätta av till pensionssparande. När bolagets verksamhet tål ett pensionssparande finns det möjlighet att göra en större kompletteringsbetalning som kompensation för åren utan pensionssparande. Detta kallas ”köpa-ikapp” och storleken på inbetalningen bör beräknas av en pensionsrådgivare.

För mer information kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

  Kontakt

  Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

   Nyhetsbrev