
Hur hanterar du bluffakturor?
Ju mer digitaliserade vi blir, desto mer ökar risken för att vi ska bli lurade. Vissa företagare får dagligen bluffakturor, bluffmejl eller bluffsamtal. Vad gör du med en felaktig faktura? Hur hanterar du misstänkta bluffsamtal?
Antalet anmälda nätbedrägerier ökar kraftigt. Tusentals drabbas och enligt Svensk Handel omsätter bluffakturebranschen varje år 1,2 miljarder kronor. Här är några nyttiga och viktiga tips.
- Först och främst – det kanske viktigaste tipset: skriv aldrig under något som du inte helt säkert vet vad det är. Acceptera inte heller ett avtal via telefon med ett företag som du inte haft kontakt med tidigare.
- Ett bra tips är att göra en leverantörslista med information om leverantörernas plus- och bankgironummer. Kontrollera dina fakturor mot denna lista varje gång du betalar. Det minimerar risken för att betala en bluffaktura.
- Om du fått en faktura som du anser är falsk ska du begära en kopia på avtalet eller inspelningen. Finns det inget avtal eller om företaget inte går att få tag på kan du bestrida avtalet genom att stryka ett streck över fakturan och skriva ”Bestrider betalningsansvar-ej beställt”. Skriv även tid och datum, alternativt skicka svar via e-post eller rekommenderat brev. Spara en kopia på det du skickar tillbaka.
- Polisanmäl företaget som skickat fakturan då detta är ett bedrägeri.
- Skulle du få ett påminnelsebrev behöver du inte bestrida detta. Kommer det ett inkassobrev i stället ska du på samma sätt som i punkt tre bestrida detta. Det är att rekommendera att du bifogar det ursprungliga brevet, som visar att du redan bestridit fakturan en gång. Ta en kopia på detta också. Kopiorna kommer att utgöra din garanti mot betalningsanmärkningar. Om inkassobolaget går vidare till Kronofogden kommer du att få bevisa din oskuld och då är de här dokumenten viktiga.
- Blufföretag byter ofta namn. Det räcker inte alltid med att kolla på en och samma lista. Håll dig uppdaterad med Svensk Handels varningslista.
- Det är bra att ha fasta rutiner för beställning av annonser med mera. En och samma person kan med fördel sköta alla beställningar. Skulle du misstänka att en bluffannonsör ringer, skriv ner namn, datum och vad som diskuterats. Detta kan vara bra att ha om bluffarna skulle ringa igen.
- Du är inte ensam. Det finns information och tips från drabbade hos många organisationer. Några exempel är Kronofogden, Svensk Handel, Konsumentverket och Polisen.
Källor
Kronofogden
Hur kan du utveckla ditt företag?
Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.
Relaterade artiklar

Fem sätt att stärka likviditeten i ditt företag
Just nu möter många företag svåra ekonomiska utmaningar. Här har vi samlat några råd som kan hjälpa dig att förbättra företagets likviditet.
- fakturor • 2020/04/23
- 4 min

5 enkla tips för att hålla ordning i kundreskontran
Obetalda kundfakturor, sena påminnelser till kunder och stora nedskrivningar vill de flesta företag undvika. Kundreskontran är ett bra verktyg för detta och därmed viktig att hålla i ordning.
- bokföring • 2021/04/15
- 4 min

Spara räkenskapsinformationen digitalt eller på papper?
Det är ett lagkrav att all räkenskapsinformation ska arkiveras i 7 år. I dag är det vanligt med digital hantering, till exempel foton på kvitton för utlägg och inläsning av filer från banken. Vad gäller då för att uppfylla arkiveringskravet?
- arkivering • 2021/05/06
- 3 min
Välkommen till Drivkraft