Drivkraft

Ange ditt sökord

2018/03/22

3 min

Hur hanterar du bluffakturor?

Ju mer digitaliserade vi blir, desto mer ökar risken för att vi ska bli lurade. Vissa företagare får dagligen bluffakturor, bluffmejl eller bluffsamtal. Vad gör du med en felaktig faktura? Hur hanterar du misstänkta bluffsamtal?

Antalet anmälda nätbedrägerier ökar kraftigt. Tusentals drabbas och enligt Svensk Handel omsätter bluffakturebranschen varje år 1,2 miljarder kronor. Här är några nyttiga och viktiga tips.

 • Först och främst – det kanske viktigaste tipset: skriv aldrig under något som du inte helt säkert vet vad det är. Acceptera inte heller ett avtal via telefon med ett företag som du inte haft kontakt med tidigare.
 • Ett bra tips är att göra en leverantörslista med information om leverantörernas plus- och bankgironummer. Kontrollera dina fakturor mot denna lista varje gång du betalar. Det minimerar risken för att betala en bluffaktura.
 • Om du fått en faktura som du anser är falsk ska du begära en kopia på avtalet eller inspelningen. Finns det inget avtal eller om företaget inte går att få tag på kan du bestrida avtalet genom att stryka ett streck över fakturan och skriva ”Bestrider betalningsansvar-ej beställt”. Skriv även tid och datum, alternativt skicka svar via e-post eller rekommenderat brev. Spara en kopia på det du skickar tillbaka.
 • Polisanmäl företaget som skickat fakturan då detta är ett bedrägeri.
 • Skulle du få ett påminnelsebrev behöver du inte bestrida detta. Kommer det ett inkassobrev i stället ska du på samma sätt som i punkt tre bestrida detta. Det är att rekommendera att du bifogar det ursprungliga brevet, som visar att du redan bestridit fakturan en gång. Ta en kopia på detta också. Kopiorna kommer att utgöra din garanti mot betalningsanmärkningar. Om inkassobolaget går vidare till Kronofogden kommer du att få bevisa din oskuld och då är de här dokumenten viktiga.
 • Blufföretag byter ofta namn. Det räcker inte alltid med att kolla på en och samma lista. Håll dig uppdaterad med Svensk Handels varningslista.
 • Det är bra att ha fasta rutiner för beställning av annonser med mera. En och samma person kan med fördel sköta alla beställningar. Skulle du misstänka att en bluffannonsör ringer, skriv ner namn, datum och vad som diskuterats. Detta kan vara bra att ha om bluffarna skulle ringa igen.
 • Du är inte ensam. Det finns information och tips från drabbade hos många organisationer. Några exempel är Kronofogden, Svensk Handel, Konsumentverket och Polisen.

 

Källor
Kronofogden

Svensk Handel

Företagarna

Bloggen om fakturering

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

  Kontakt

  Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

   Nyhetsbrev