Drivkraft

Ange ditt sökord

Arbetsgivaravgift ska redovisas på individnivå

Från och med den 1 januari 2019 ska samtliga arbetsgivare redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå. Vad innebär det i praktiken?

Rent praktiskt innebär förändringen att du ska redovisa lön och skatteavdrag per anställd varje månad. Detta ersätter de kontrolluppgifter som i dag skickas in vid årets slut.

Ny arbetsgivardeklaration
Skatteverket har tagit fram en ny arbetsgivardeklaration som består av två delar – en del där uppgifter som rör arbetsgivaren ska redovisas (likt nuvarande blankett) och en del där uppgifter per anställd redovisas. Uppgifterna som rapporteras in för de anställda registreras direkt hos Skatteverket. Det innebär att de kan logga in på Skatteverket med e-legitimation och stämma av sina löneuppgifter under löpande år.

Deklarations- och betaldatum för arbetsgivaravgift och källskatt är samma som tidigare. Du väljer själv om du vill lämna din deklaration elektroniskt eller via pappersblankett.

Effektiviserar myndigheternas kontroller
De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2019. Notera dock att reglerna trädde i kraft redan den 1 juli 2018 för bolag inom bygg, restaurang, frisör och tvätteri som är skyldiga att föra personalliggare och har minst 16 anställda.

Syftet med reglerna är främst att minska skattefusk och skattefel genom att förbättra och effektivisera myndigheternas kontroller. Det blir enklare för såväl arbetsgivare som arbetstagare att upptäcka eventuella fel och omgående kunna korrigera dessa.

För mer information kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev