
Affärsplanen som beslutsstöd
Hur hittar orienterare sina kontroller i skogen? Hur gör de som bygger ett hus? Svaret är att de följer en karta eller en ritning som visar hur de ska gå till väga för att nå sina mål. Samma sak gäller för dig som ska starta ett företag. Du behöver en plan och en målsättning med ditt företag.
En affärsplan beskriver företagets verksamhet, dess framtidsplaner och möjligheter. Genom att skriva en affärsplan kan du på ett tidigt stadium undvika bakslag längre fram i ditt företagande.
Leder företaget mot gemensamma mål
En affärsplan behöver inte vara så komplicerad att skriva ned. Det finns många olika mallar på nätet. Det viktigaste är att du tar dig tid att reflektera över och konkretisera planen. Affärsplanen är tänkt att revideras och uppdateras årligen. Skapa en plan som sträcker sig 5–10 år framåt i tiden. Affärsplanen kan exempelvis innehålla:
- Företagsform. Ska du starta ett aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma? Det finns både fördelar och nackdelar med olika bolagsformer.
- Målgrupp/kundgrupp? Vilka riktar du dig till vad gäller det du ska sälja? Till andra företag? Unga eller gamla människor? Ett visst yrkesområde? Och kanske viktigaste av allt: Hur ska du bemöta, ta hand om och behålla dina kunder?
- Vad ska du sälja? Vad är det för produkt eller tjänst ditt företag ska sälja? Vad är det som gör denna produkt/tjänst unik och särskiljer den från andra liknande produkter/tjänster på marknaden? Finns det ett behov på marknaden?
- Marknadsföring. Hur ska du synas och nå ut med din produkt/tjänst? Tänk igenom marknadsföringen ordentlig så att din produkt/tjänst uppmärksammas av den målgrupp du har tänkt dig.
- Hot/konkurrenter? Exempel på frågor kan vara: Påverkas ditt företag av olika valutor och världsmarknadspriser? Finns det redan företag med liknande produkter?
- Budget? Hur ska du finansiera företaget? Ska du satsa egna pengar eller låna? Har du andra finansiärer? Räkna på hur mycket du måste dra in för att kunna finansiera dina kostnader och försörja dig på företagandet.
För mer information kontakta ditt närmaste EY-kontor.
Hur kan du utveckla ditt företag?
Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.
Relaterade artiklar

Så lyckas du med outsourcing av IT-verksamheten
”Vi får inte ordning på IT-driften från vår IT-avdelning, så vi outsourcar allt för att slippa ansvaret för denna röra! Till råga på allt kostar IT alldeles för mycket pengar.” Har du fått den kommentaren från vd eller någon i styrelsen? I så fall är du inte ensam. Frågan är hur du går vidare för att göra något åt saken?
- IT • 2021/01/22
- 4 min

Viktigt i samband med långtidsfrånvaro – så minskar du kostnader och administrativa bördor
Har du anställda som ska gå på föräldraledighet eller vara tjänstlediga? Oftast vet du som arbetsgivare i förväg under vilken period de kommer att vara frånvarande. För att hantera frånvaron smidigt och undvika kostsam löneadministration finns några saker att tänka på.
- administration • 2020/10/30
- 4 min

Så redovisar du ställda säkerheter och eventualförpliktelser
Som en följd av de ändringar i årsredovisningslagen som trädde i kraft 2016 ska företag inte redovisa ställda säkerheter och eventualförpliktelser under balansräkningens skuldsida, som så kallad post inom linjen. Enligt de nya reglerna i årsredovisningslagen ska företag redogöra för dessa i en notupplysning i årsredovisningen.
- eventualförpliktelser • 2019/01/17
- 8 min
Välkommen till Drivkraft