Drivkraft

Ange ditt sökord

2019/01/09

3 min

När är friskvårdsbidraget skattefritt?

Vill du göra en extra insats för dina medarbetares trivsel och hälsa? Som arbetsgivare kan du erbjuda dina anställda ett så kallat friskvårdsbidrag. Numera omfattas även dyrare aktiviteter som golf och ridning omfattas av friskvårdsbidraget.

Det finns en rad regler som bestämmer hur friskvårdsbidraget kan nyttjas. För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt måste den motion och friskvård som avses vara av mindre värde och enklare slag. Dessutom krävs att friskvårdsbidraget erbjuds till alla medarbetare på samma villkor.

Skattefritt upp till 5 000 kronor
Skatteverket har fastställt beloppsgränsen för vad som anses vara mindre värde till maximalt 5 000 kronor inklusive moms. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag ska den anställda beskattas för det belopp som överstiger 5 000 kronor.

Friskvårdsbidraget är tänkt att användas för aktiviteter av enklare slag. Om arbetsgivaren kompenserar den anställda för en aktivitet som inte är av enklare slag, är ersättningen skatte- och avgiftspliktig. Det gäller oavsett om arbetsgivaren har ersatt medarbetaren för hela eller delar av kostnaden.

Exempel på aktiviteter som omfattas
Vad finns det då för friskvårdsaktiviteter som uppfyller kraven? Hos Skatteverket finns en gedigen lista med exempel på aktiviteter som anses som skattefria om de uppfyller beloppskravet. Nytt för i år är att friskvårdsbidraget kan användas till exempelvis ridlektioner eller golf, vilket inte varit möjligt tidigare. Det är endast aktiviteter som omfattas av friskvårdsbidraget, inte utrustning eller dylikt.

För mer information om friskvårdsbidraget och hur det kan användas, kontakta ditt närmaste EY-kontor. Du kan även läsa mer på Skattenätet.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev