Drivkraft

Ange ditt sökord

2019/05/07

3 min

Hälsoundersökningar – skattefria eller ej?

Privat sjukvård som arbetsgivare betalar för anställdas räkning ska beskattas som en förmån. Vissa hälsoundersökningar som arbetsgivaren står för kan dock vara skattefria. Det gäller undersökningar för personer inom yrken med särskilda hälsorisker.

Sedan den 1 juli 2018 omfattas privat sjukvård inte längre av skattefrihet. Det innebär att vanliga hälsoundersökningar som kontrollerar anställdas hälsotillstånd ska beskattas som en förmån. Orsaken är att undersökningarna i de flesta fall saknar en koppling till personernas yrke och görs utan misstanke om sjukdom.

Yrken med särskilda hälsorisker
En del hälsoundersökningar är dock fortsatt skattefria trots att reglerna har ändrats. Det gäller undersökningar som är specifikt riktade mot yrken där hälsorisker kan uppstå i arbetsmiljön. Skattefriheten gäller oavsett om undersökningen sker på individens eller arbetsgivarens initiativ och gäller såväl enstaka personer som hela grupper av anställda.

Ett exempel som Skatteverket nämner är pilotyrket. En pilots hälsotillstånd behöver undersökas varje år för att se om individen fortfarande har de fysiska förutsättningar som krävs i yrket. Undersökningen är således en skattefri förmån för individen.

Förebyggande behandling och rehabilitering
Det finns även andra insatser som arbetsgivaren kan betala för sina anställda utan förmånsbeskattning. Några exempel är förebyggande och rehabiliterande behandlingar från fysioterapeut, kiropraktor och naprapat, insatser för att stötta anställda med missbruksproblem, bedömningar av anställdas arbetsförmåga samt hörsel- och syntester.

För mer information om hälsoundersökningar och hantering av dessa, kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev