Börja skriv din sökterm

Att betala preliminärskatt och kvarskatt – så fungerar det

Varje år beräknar Skatteverket hur mycket ditt företag ska betala i skatt. Men vad händer om du betalar för mycket eller för lite?

Varje år beräknar Skatteverket hur mycket ditt företag ska betala i skatt. Detta kallas debiterad preliminärskatt och beräkningen görs på föregående års deklaration eller på en preliminär skattedeklaration. Denna skatt ska vara betald den 12 varje månad.

Preliminärskatt
Du kan när som helst ändra din debiterade preliminärskatt genom att lämna in en uppdaterad preliminär skattedeklaration till Skatteverket. Det gäller både om du uppskattar att du kommer att betala för mycket eller för lite i skatt. Behöver du hjälp att beräkna din preliminärskatt kan din redovisningskonsult hjälpa till.

Kvarskatt
På ditt slutskattebesked står vad din totala skatt blev. Har du betalat för lite skatt under inkomståret får du kvarskatt. Den ska vara betald 90 dagar efter att företaget har fått sitt slutskattebesked. För att du ska slippa kostnadsränta måste kvarskatten vara registrerad på skattekontot ett visst datum.

Kvarskatt – ingen kostnadsränta
Om fyllnadsinbetalning sker med belopp som överstiger 30 000 kronor.

Bokslutsdatum Pengar ska finnas hos Skatteverket
September–december 2019 12 februari 2020
Januari–april 2020 12 juni 2020
Maj–juni 2020 12 augusti 2020
Juli–augusti 2020 12 oktober 2020

Om fyllnadsinbetalning sker med belopp som understiger 30 000 kronor.

Bokslutsdatum Pengar ska finnas hos Skatteverket
September–december 2019 3 maj 2020
Januari–april 2020 3 september 2020
Maj–juni 2020 3 november 2020
Juli–augusti 2020 3 januari 2021

Kvarskatt med låg kostnadsränta – 1,25 procent
Om betalning görs efter ovanstående datum fram till och med förfallodatum.

Kvarskatt med hög kostnadsränta – 16,25 procent
• Betalning efter förfallodatum
• Skönbeskattning

Intäktsränta på skattekonto
Intäktsräntan på skattekontot är för närvarande 0 procent.

Inbetalning av skatt
Skatteverkets bankgironummer är 5050-1055. Företagets OCR-nummer tillika skattekontonummer är företagets organisationsnummer med 16 framför och 1 efter. Om du är osäker kan du hitta ditt nummer genom tjänsten OCR-beräkning som finns på Skatteverkets hemsida.

För mer information om ditt företags skatteinbetalningar kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Kan Stockholm slå Berlin?

Berlin passerade förra året London som Europas främsta huvudstad för startups. Startupverksamheter i Berlin drar nytta av investeringar på rekordnivåer, vilket i sin tur driver fram en mer dynamisk tillväxtmiljö. Kan Stockholm lära sig något av Berlin?

4 min

Pod for parity med Sonat Burman-Olsson

Alla som vill göra karriär bör ställa sig frågan om de har rätt chef: är det här en person som är trygg och som låter mig kliva fram? Det säger Sonat Burman-Olsson, koncernchef och vd för Coop, och en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor i EY:s Pod for parity.

2017/08/10

2 min

Därför ska du se till att det finns ett aktieägaravtal

Aktieägaravtalet fyller en mycket viktig funktion i privata aktiebolag. Genom aktieägaravtal kan ägarna reglera centrala frågor som rör det gemensamma bolaget, till exempel hur beslut ska fattas, hur aktier får överlåtas och hur aktierna ska värderas.

3 min