Drivkraft

Ange ditt sökord

”Vissa kunder har drabbats hårt”

Holländaren Harry van der Veen var en av de första i världen som skapade en prototyp till en pekskärm för flera användare. Hans företag Nuiteq har i likhet med många andra entreprenörsföretag påverkats av coronaviruset.

2007 flyttade Harry van der Veen till Sverige från Holland för att i samarbete med Luleå Tekniska Universitet utveckla en prototyp till en pekskärm. Det lilla projektet växte till någonting större och samma år startade Harry företaget Nuiteq.

Vinnare av Bästa internationella tillväxt
Hösten 2019 vann Harry van der Veen EY Entrepreneur Of The Years kategoripris Bästa internationella tillväxt i region Norr. Bara några månader senare skulle världen lamslås av covid-19
– Tyvärr kämpar många företag i dessa tider. På Nuiteq har vi dock sett ett ökat intresse från skolor och företag för våra mjukvarulösningar, Snowflake för distansutbildning och Stage för samarbete och arbete på distans. Många företag tvingas säga upp personal, men vi anställer faktiskt fler.

Sedan starten 2007 har Nuiteq arbetat med globala team. Mer än 95 procent av Nuiteqs omsättning kommer från export och kunderna finns i över 70 länder. Att arbeta på distans har alltid varit en del av företagets DNA, så det har inte skett någon drastisk omställning. En av företagets största utmaningar just nu är i stället kundernas likviditet.
– Några av våra kunder har drabbats hårt, vilket betyder att de inte kan betala sina fakturor i tid. Tack och lov har Nuiteq ett starkt kassaflöde, solida partnerskap och långsiktiga kontrakt. Även om några av våra kunder har kassaflödesutmaningar kan vi stötta dem och vi är säkra på att vi kan hantera den nuvarande situationen.

Fler vill jobba på distans
Många tror att coronaviruset kommer att leda till det så kallade nya normala och Harry är inget undantag.
– Vi har alltid trott att distansarbete skulle bli norm så småningom. Covid-19 har skyndat på denna utveckling. Jag tror att det kommer att bli vanligare att människor vill arbeta på distans. Företag med sådan verksamhet att de kan erbjuda denna anställningsförmån kommer ha en fördel jämfört med företag som inte erbjuder detta.

Hur har Nuiteq hjälpt samhället under denna kris?
– Samhällsansvar är ett av våra kärnvärden så vi har varit involverade i flera välgörenhetsprojekt i Skellefteå för att ge tillbaka till samhället. Vi har till exempel donerat 10 000 kronor till ett initiativ som kallas ”backaskellefteå”. Med insamlade pengar köptes luncher från lokala matställen till sjukhuspersonal som ett tack för deras ansträngningar.

Läs mer om EY Entrepreneur Of The Year.
Läs mer om Nuiteq.

Harrys tips till andra entreprenörer
”Stoppa alla icke-kritiska utgifter som är trevliga att ha, men som inte är avgörande för att driva ditt företag. Prata med dina största leverantörer eller fastighetsägaren som du hyr ditt kontor av för att be om gynnsammare betalningsvillkor. Du kan till och med försöka göra ”smarta” affärer med några av dina bästa kunder, genom att erbjuda en win-win-affär där du låter kunderna beställa trots utmanande tider.”

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev