Drivkraft

Ange ditt sökord

2020/10/15

3 min

Arbetsgivare kan erbjuda fler friskvårdsaktiviteter skattefritt

Ett ställningstagande från Skatteverket innebär att skattefria friskvårdsbidrag nu kan betalas ut för aktiviteter som mer har karaktär av hobby eller fritidsaktivitet.

Med anledning av nya domar från Högsta förvaltningsdomstolen kom Skatteverket i juli med ett nytt ställningstagande gällande skattefria friskvårdsbidrag. Enligt Skatteverkets ställningstagande ska begreppet ”enklare slag” av motion inte tillmätas samma betydelse vid friskvårdsbidrag som vid naturaförmån*.

Det innebär att skattefria friskvårdsbidrag kan betalas ut för aktiviteter som mer har karaktär av hobby eller fritidsaktivitet. En förutsättning är dock att dessa aktiviteter har inslag av motion och träning.

Skatteverket har lagt till nya aktiviteter i sin lista över tillåtna motions- och friskvårdsaktiviteter. Av listan framgår att följande aktiviteter numera omfattas: agility, sportfiske, enduro, utförsåkning, segling, dykning och ridning. Friskvårdsbidraget kan även användas för personliga startavgifter i tävlingar som innehåller inslag av motion. Däremot ingår inte aktiviteter som kräver dyrare anläggningar, redskap och kringutrustning, till exempel fallskärmshoppning och motorsport.

På Skatteverkets hemsida finns en lista med friskvårdsaktiviteter som en arbetsgivare kan erbjuda skattefritt. Förmånen måste dock fortfarande vara av mindre värde. För naturaförmåner gäller fortfarande kravet på enklare slag.

För mer information kontakta ditt närmaste EY-kontor.

*Friskvårdsbidrag är ett bidrag som arbetsgivaren ger till medarbetare för friskvård och motion. Naturaförmån är när arbetsgivaren bestämmer och betalar för en eller flera friskvårdsaktiviteter.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev