Drivkraft

Ange ditt sökord

2020/11/20

3 min

Julgåvor till anställda 2020 – beloppsgränser och regler

Till följd av den globala coronapandemin har många företag ställt in sina årliga kickoffer och traditionella julfester. Kan du som arbetsgivare ge dina medarbetare lite extra uppskattning inför julledigheten 2020?

Vad gäller för att din julgåva ska vara avdragsgill och inte bli skattepliktig för dina anställda?
Julgåvor är skattefria för dina medarbetare om värdet uppgår till högst 450 kronor inklusive moms. Det är viktigt att gränsen inte överskrids, eftersom gåvan då blir skattepliktigt i sin helhet. Som gåva räknas även presentkort under förutsättning att presentkortet inte kan bytas mot kontanter. Gåva som lämnas i form av kontanter är inte skattefri.

Om du som arbetsgivare bestämmer att i stället för julgåva till personalen skänka en summa pengar till en ideell verksamhet blir gåvan skattefri för dina anställda, men inte avdragsgill för dig som arbetsgivare. Om det är dina anställda som vill att du i stället för julgåva ska skänka pengar till en ideell verksamhet jämställs gåvan med pengar. Den beskattas då som lön för de anställda.

Tillfällig skattefrihet för gåva till personalen
Som en del av regeringens stödpaket i samband med coronapandemin gäller under perioden 1 juni – 31 december 2020 en särskild regel om tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 1 000 kronor inklusive moms per anställd. Denna regel gäller utöver den möjlighet till skattefria gåvor som redan finns, till exempel julgåvor.

Det innebär att du för 2020 kan kombinera julgåvor med tillfälliga gåvor och ge dina anställda skattefria julgåvor på upp till 1 450 kronor inklusive moms per person.

Finns skattefria alternativ till fysiska julbord?
För att du som arbetsgivare ska kunna betala julbord för dina anställda, utan att det blir skattepliktigt för personalen måste julbordet vara en fysiskt gemensam måltid i en anvisad lokal. Du kan alltså inte bekosta julbord eller mat för dina anställda på något annat sätt, till exempel genom att skicka hem mat till de som jobbar hemifrån. Det blir i så fall en skattepliktig förmån, eftersom det inte längre räknas som intern representation.

För mer information kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev