Drivkraft

Ange ditt sökord

Att upprätta en budget

Mot bakgrund av den svåra ekonomiska situation som råder, både i Sverige och världen, är det viktigare än någonsin att som företagare upprätta en budget och följa upp utfallet. En majoritet av alla företag har räkenskapsår som följer kalenderåret, så det är hög tid att ha en plan för 2021 på plats.

Resultatbudget och likviditetsbudget är de två vanligaste budgetarna som företagare skapar för att få en snabb helhetsbild över kommande år. Här kommer en kort genomgång av vad de två budgeterna är för något och vad du kan tänka på när du upprättar dem.

Resultatbudget
En resultatbudget innehåller företagets förväntade intäkter och kostnader under kommande år. Ofta är budgeten uppbyggd per månad eller per kvartal. En bra utgångspunkt när du upprättar en resultatbudget för kommande år är att utgå från faktiska och relevanta siffror från innevarande år eller ett tidigare år. Din budget behöver inte vara lika specificerad som en resultaträkning, men kan vara det om du önskar.

Det finns mängder av former för hur en budget kan se ut, så det handlar om på vilken nivå du vill följa upp din budget. Faktiska siffror ger en snabbare överblick över vilka kostnader du behöver få med i din budget. Utifrån de faktiska siffrorna kan du post för post ta ställning till om intäkten eller kostnaden är rimlig för kommande år eller om du behöver öka eller minska saldot på posten. Vissa poster är viktigare att följa upp än andra, så lägg fokus på de som är viktiga i just din verksamhet. De andra posterna kan hanteras som Övrigt. Det kan vara bra att tänka tusentals kronor och inte mer specifikt än så.

Likviditetsbudget
En likviditetsbudget innehåller alla förväntade inbetalningar och utbetalningar, alltså vilket flöde av pengar företaget kommer att ha månad för månad under kommande år. Det kan vara så att företaget enligt resultatbudgeten kommer att gå bra under året, men att företaget till exempel behöver köpa in stora mängder material som ska sättas ihop i en maskin som senare ska säljas. Då är frågan hur länge likviditeten kommer att räcka? Här behöver du hålla isär när leverantörsfakturan förväntas komma, när den förväntas betalas och hur länge bolaget behöver vänta tills inbetalningen kommer från kunden. En likviditetsbudget kan vara ett viktigt styrmedel för att veta om företaget behöver hjälp med finansieringen under delar av året eller om pengarna på bolagets bankkonto kommer att räcka – allt för att du ska kunna agera i god tid.

Kontakta gärna ditt närmaste EY-kontor för mer information.

Vad du behöver tänka på när du följer upp din resultat- och likviditetsbudget kommer vi att behandla i en separat artikel här på Drivkraft under 2021.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev