Drivkraft

Ange ditt sökord

Därför mår ditt familjeföretag bra av en god ägarstyrning

Mer än 80 procent av världens företag styrs av familjer. Men endast tre procent av familjeföretagen klarar skiftet från tredje till fjärde generation. Ägarstyrning skapar förutsättningar för långsiktig överlevnad i tider med tuff konkurrens, förändrade kundbehov och ny teknik.

Familjeföretag möter en rad unika utmaningar. En av de största handlar om att hålla ihop familjen och förbereda nästa generation för rollen som ägare. I ett nystartat familjeföretag finns vanligtvis ett fåtal familjemedlemmar – kanske bara en ensam grundare. Men med tiden växer familjen och utökas med barn, barnbarn, kusiner, svärdöttrar och svärsöner. Utan en tydlig ägarstyrning ökar risken för konflikter.

Varför behövs ägarstyrning?

En maktkamp mellan olika ägargrupper kan leda till att företagets utveckling står stilla eller går bakåt. Dessutom kan förtroendet för ägarna bland anställda, kunder, leverantörer och långivare minska. För att undvika detta behövs en plan för hur konflikter ska hanteras, helst redan innan de uppstår. En annan utmaning för många familjeföretag är kommunikationen mellan familjemedlemmar från olika generationer. Den yngre generationen är ofta mer förändringsbenägen än den äldre. De ser nya möjligheter och vill förändra, vilket den äldre generationen kan ha svårt att acceptera.

Så lyckas du med ägarstyrningen

• Det finns ingen one size fits all-modell vad gäller ägarstyrning – kopiera inte från andra.
• Förstå familjedynamiken och hur den påverkar ägandet och företaget.
• Utvärdera nuvarande och nästa generations vision för företaget, familjens tillgångar och spridningen av ägandet..
• Förbered generationsskiftet i god tid. Hur länge en företagare vill driva sin verksamhet är individuellt. En del vill trappa ner stegvis, andra vill sluta tvärt. Men försök att i god tid tänka igenom hur skiftet ska genomföras – gärna flera år innan ägarbytet blir verklighet.
• Definiera företagets syfte och mål och enas om processer för att lösa konflikter.

För mer information kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev