Drivkraft

Ange ditt sökord

David Modig – en mästare på maskiner

Kan en handritad maskinskiss på en servett resultera i en order? Det kan David Modig, vd i familjeföretaget Modig Machine Tool intyga. Hans skiss ledde till en beställning från flygplanstillverkaren Boeing värd 120 miljoner kronor

David Modig är född och uppvuxen i den lilla orten Viserum, mitt i de småländska skogarna. Det var också här som historien om familjeföretaget Modig Machine Tool tog sin början. Många år har gått sedan starten 1947 och utmaningar har inte saknats – varken för David som är uppvuxen på golvet i verkstaden eller för Davids far och farfar.

– Min resa startade när jag var väldigt ung och började arbeta med min pappa. Jag gick inte gymnasiet och var i princip med min pappa från det jag var ungefär 12–13 år. Sedan dess har jag vuxit in i firman och tagit den till en helt ny nivå allt eftersom. Det har varit en otroligt lärorik och tuff resa. Jag kan erkänna att jag som ung hade stunder när jag tänkte: ”Nej fy, hålla på med det här livet ut, det tänker jag aldrig göra!”. Nu när jag blivit vuxen och vuxit med firman kan jag inte tänka mig något annat.

Världsledande inom höghastighetsmaskiner

Modig Machine Tool konstruerar och tillverkar precisionsmaskiner, främst till flyg- och fordonsindustrin. En Modig-maskin kan mycket snabbt och precist bearbeta olika typer av material. David ritar maskinerna själv och anpassar dem efter önskemål från kund, men också efter vad han själv tycker kan förbättras. Maskinerna används bland annat för att tillverka detaljer till flygplansvingar och batterilådor i elbilar.

I mars 2021 vann David Modig priset EY Entrepreneur Of The Year i Sverige. Syftet med Entrepreneur Of The Year är att synliggöra entreprenörer och öka intresset för entreprenörskap.

– Det kändes helt fantastiskt att vinna. Jag är stolt över att vara entreprenör och detta är den största utmärkelsen en entreprenör kan få! Jag är även tacksam över alla nya kontakter och vänner jag fått under resan med Entrepreneur Of The Year.

Utveckling är a och o

Modig Machine Tool är betydligt mindre än många av sina konkurrenter. Det hindrar inte företaget från att driva utvecklingen av specialbyggda maskiner med hjälp av det senaste inom mekanik, pneumatik och hydraulik. David Modig beskriver sig själv som en utpräglad tävlingsmänniska med en stark passion för sitt företag. Genom åren har han jobbat med allt från kontering av fakturor till försäljning och städning av verkstaden. Trots en lång historia fortsätter Modig Machine Tool att utvecklas. Fabrikslokalen i Virserum blev så småningom för liten och sedan några år tillbaka finns fabrik och huvudkontor i Kalmar.

– Modig Machine Tool har en tillväxtplan, en 7-årsplan, som vi följer. Det vi ser starkast just nu vad gäller trender i omvärlden är elektrifieringen, speciellt med elbilar. Den marknaden har vuxit starkt hos oss under de senaste åren. För mig själv är planen att utvecklas ihop med firman och fortsätta att föra fram innovationer tillsammans med mitt team på Modig.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev