Drivkraft

Ange ditt sökord

2021/12/07

3 min

Detta gäller för årets inköp av julklappar

Vill du visa din personal lite extra uppskattning den här julen genom att ge bort en fin julklapp? Vi reder ut vad som gäller och vilka gränser Skatteverket sätter för gåvor till anställda.

Generellt sett är gåvor till anställda en skattepliktig förmån, men det finns vissa undantag där gåvor är skattefria. Ett sådant undantag är julgåvor till anställda.

Vad får julklappen kosta?

Julgåvor är skattefria för dina medarbetare om värdet uppgår till högst 500 kronor inklusive moms. Du som arbetsgivare får inte ge bort några kontanta medel eller andra betalmedel som kan bytas mot pengar. Här innefattas betalmedel som post, check eller presentkort. Vill du ändå ge ett presentkort som julgåva måste du säkerställa att presentkortet inte kan bytas mot pengar för att det ska godkännas som en skattefri julgåva.

Går tankarna mot att ge en penninggåva till en ideell organisation i stället för julgåva till personal? Om du som arbetsgivare bestämmer att skänka en summa pengar till en ideell verksamhet blir gåvan skattefri för dina anställda. Om personalen däremot själva ber om att du ska ge en penninggåva i stället för julgåva ska detta beskattas som lön, eftersom Skatteverket likställer gåvan med kontanter.

2021: Tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 2 000 kronor

Under 2021 har du som arbetsgivare möjlighet att ge din personal tillfälliga gåvor till ett värde om högst 2 000 kronor inklusive moms. Det innebär också att du har möjlighet att kombinera julgåvan och den tillfällig gåvan till ett sammantaget värde om 2 500 kronor.

Tänk på!

Om värdet på gåvan överstiger gränsbeloppen blir julgåvan skattepliktig från första kronan, inte det belopp som överstiger gränsbeloppet.

Vid osäkerhet kontakta en redovisningskonsult eller revisor på ditt närmaste EY-kontor så hjälper vi dig!

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev