Drivkraft

Ange ditt sökord

Nytt år och rätt skatteavdrag

Snart är 2021 till ända, men redan nu är det bra att planera för 2022 vad avser din lönehantering. En av de viktigaste punkterna är att skatten träffar så rätt som möjligt. Då slipper dina anställda både restskatt och skatteåterbäring året efter. Det är pengar som anställda annars måste reservera eller få tillbaka utan ränta. Väntetiden för detta kan bli lång.

Vad ska då du tänka på som arbetsgivare? Innan januarilönen behöver du uppdatera dina anställdas skattetabeller och jämkningar. Det gör du enklast med en FOS-förfrågan (Fråga om skatteavdrag) som skickas till Skatteverket. Du kan skicka iväg frågan som fil för att sedan hämta svaret på fil och läsa in i ditt löneprogram. Flera löneprogram kan även hämta skattetabeller direkt via API, vilket snabbar upp processen avsevärt.

Årets skattetabell bestäms utifrån var den anställda är bosatt 1 november året före. Från och med det datumet kan du också skicka en FOS. Tänk på att skattetabeller gäller hela året. Du ska därför inte byta skattetabell under året om anställda flyttar. Det sker först nästkommande år.

Hur hanteras jämkningar?

När skattetabellerna är inlästa, är det dags att stämma av uppgifterna. Vilka uppgifter ska du särskilt kontrollera? Jämkningar är det första. Om jämkningar finns, bör du be den anställda att komma in med jämkningsbeslutet då det ibland bara gäller del av året. Även skolungdomar och studerande ska komma in med jämkningsbeslut om de beräknas tjäna högst 20 431 kronor.

Har anställd fyllt 65 år?

Den andra uppgiften du behöver stämma av är om någon har fyllt 65 år under 2021. Har anställda fyllt 65, ska de ligga på skattekolumn 3 i stället för skattekolumn 1. Då får de avsevärt lägre skatt. Om du ska betala ut annat än lön och arvoden, kan det vara bra att gå in på Skatteverkets hemsida och se vilken skattekolumn som gäller för att rätt skatt ska dras. De andra kolumnerna är oftast till för utbetalningar från Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Uteblivet svar via FOS

Det kan visa sig att du för vissa anställda inte får något svar via FOS. Det kan bero på felaktiga person- eller samordningsnummer. Då är det lämpligt att göra en extra avstämning så att siffrorna är rätt. En annan vanlig orsak kan vara att den anställda driver egen verksamhet och således enbart har F-skatt. Denne måste då ansöka om A-skatt eller FA-skattsedel. Du kan fortfarande dra skatt, men gör det då enligt ditt företags skattetabell + 10 procent enligt Skatteförfarandelagen.

Har du stämt av enligt ovan, har du säkerställt att skatten träffar så rätt som möjligt. Vill du veta mer? Kontakta ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev