Drivkraft

Ange ditt sökord

2022/04/05

3 min

P27 ska möjliggöra gränslösa betalningar i Norden

Under 2022 startar arbetet med P27, en nordisk betalinfrastruktur som ska förenkla betalningar inom och mellan våra nordiska länder. För dig som företagare innebär detta bland annat snabbare betalningar och ett nytt format för betalningar via fil. Den nya infrastrukturen tas i bruk i olika steg och under flera års tid.

P27 Nordic Payments är ett gemensamt initiativ av Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank, Danske Bank och finska OP Financial Group. Projektet döptes till P27, eftersom målet är att förenkla betalningar för alla 27 miljoner invånare i Norden. P27 ska möjliggöra gränsöverskridande betalningar i olika valutor och på så vis skapa en harmoniserad betalinfrastruktur.

I korthet innebär P27 att det ska bli lika enkelt att genomföra en utlandsbetalning som en nationell betalning. Initiativet innebär också att man ska kunna skicka och ta emot betalningar i realtid.

Vad innebär P27 i praktiken?

I dag används olika format för att göra betalningar via fil, till exempel LB, BGMax- och KI-filer. Dessa format kommer att fasas ut och ersättas av ett modernt och internationellt etablerat filformat som heter ISO 20022. I dag sänds betalfiler via Bankgirot. När bankerna går över till P27 kommer filkommunikationen till Bankgirot på sikt att stängas ner. Som företagare behöver du se till att integrera din bank med ett redovisningssystem som tillåter det nya formatet. Ett alternativ är att ladda upp och ladda ner filer direkt via banken. Om ditt företag använder våra EY Access-tjänster har redovisningskonsulterna koll på att inställningarna till den nya standarden ställs om i Fortnox.

Implementering i olika steg

Våra nordiska banker är ledande när det kommer till att vara innovativa och utveckla lösningar som gynnar konsumenter, till exempel Bank-ID och betallösningar som Swish. Den nya betalningsinfrastrukturen P27 kommer att tas i bruk i olika steg och under flera års tid. För mer information om vilka datum som gäller för just din bank hänvisar vi till respektive banks hemsida.

Frågor? Kontakta gärna ditt närmaste EY-kontor.

Hur kan du utveckla ditt företag?

Ibland kan det vara svårt att se de möjligheter till utveckling och effektivisering som finns i företaget. Vi har lång erfarenhet av de utmaningar som du och ditt företag kan ställas inför – oavsett om det gäller revision, redovisning, skatt eller rådgivning.

Relaterade artiklar

Välkommen till Drivkraft

    Kontakt

    Är du intresserad av våra tjänster? Vill du göra en offertförfrågan? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan. Du kan även kontakta ett lokalt kontor.

      Nyhetsbrev